GSM gevaarlijker dan alcohol

 

LONDEN (ANP) - Telefoneren tijdens het autorijden is gevaarlijker dan rijden met een slok op. Dat blijkt volgens het Japanse persbureau Kyodo uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Direct Line Insurance, een verzekeringsbedrijf in Groot-Brittannië.Tijdens de test werd het rijgedrag van twintig mannen en vrouwen vergeleken in vier verschillende situaties. Het ging om 'gewoon' auto rijden, telefoneren tijdens het besturen van een auto, telefoneren met behulp van een headset tijdens het rijden en rijden onder invloed van alcohol.
De reactiesnelheid van telefonerende weggebruikers ligt een halve seconde lager als die van bestuurders die zich volledig concentreren op het auto rijden. Bellers leggen het op dit punt in de auto ook af tegen drankrijders, hoewel het verschil iets kleiner is.
Extra meters
Bij een gemiddelde snelheid van 70 mijl (112 kilometer) per uur heeft een normale weggebruiker 31 meter nodig om te reageren. Dronken bestuurders hebben vier extra meters nodig en bestuurders met een headset reageren na 39 meter. Afgemeten laatste is de bellende automoblist met de gsm in de hand. Die reageert doorgaans pas na 45 meter.
De onderzoekers trekken voorts de opvallende conclusie dat dronken mensen veel minder moeite hebben om hun auto te besturen dan mensen die een gesprek voeren, ongeacht of dat gebeurt via een gsm of met een andere inzittende. 
 
Bron: Zwolse Courant
 
  22-3-2002  


|

FlitsKaart