Handsfree bellen levensgevaarlijk

 

Ook handsfree bellen of filmpjes kijken in de auto is levensgevaarlijk, vindt minister Eurlings (Verkeer).

Daarom start de demissionair bewindsman half september een nieuwe campagne die automobilisten waarschuwt tegen afleiding in de auto. Telefoneren achter het stuur, zelfs via carkit of bluetooth, verhoogt het risico op ongelukken, net als het bedienen van navigatieapparatuur.

De campagne gaat weggebruikers benaderen via posters langs en informatieborden boven de weg. "Telefoon, TomTom, televisie of films, het leidt allemaal af onder het rijden, en daarvan willen we bestuurders beter bewust maken", bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Verkeer.

Handsfree bellen staat gelijk aan het rijden met een slok op. Autobellers rijden net zo verward als met 0,8 promille alcohol in het bloed, zo blijkt uit studies volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Swov). "Je remt veel later, rijdt langzamer, mist aanwijsborden en houdt moeilijker je koers", zegt een woordvoerster van het Swov.

Zo vertraagt de remsnelheid van een telefonerende automobilist met 0,25 seconde, en dat heeft consequenties. "Het ongevalsrisico ligt twee tot negen keer hoger dan bij gewone autorijders. Ook al houd je je handen aan het stuur, je hebt er simpelweg je hoofd niet bij."


Voorbeeld spotje van de Overheid. :fp:

 
 
Bron: Telegraaf
 
  18-8-2010  


|

FlitsKaart