Haperende controle A13: 382 euro boete





 

ROTTERDAM - De trajectcontrole op de A13 bij Rotterdam-Overschie hapert. Bijna identieke kentekens worden door elkaar gehaald, waardoor het mogelijk is ten onrechte een bekeuring te krijgen.

Luuk Kranenburg had 58 km/uur te hard gereden, of hij 382 euro wilde overmaken aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). De Vlaardinger schrok zich rot toen hij de bekeuring zag. 'Geconstateerd door de Politie Rotterdam project trajectcontrole A13', vermeldde de boete.



"Toen dacht ik meteen: dat kan helemaal niet. Ik rijd dagelijks twee keer langs de controle en weet dat je juist daar niet te hard moet rijden. En al helemaal geen 138 zoals op de bekeuring stond", zegt de automobilist.



Toen hij zich tot de politie wendde, werd duidelijk wat er aan de hand was. Vlak nadat de camera Kranenburg aan het begin van de trajectcontrole had geregistreerd, deed het apparaat aan het einde hetzelfde met een auto die op een cijfer na hetzelfde kenteken had.

De computer verwisselde de 8 in het kenteken van Kranenburg voor de 9 op de plaat van de andere auto.



De conclusie was dat de Vlaardinger met bijna 140 door Overschie was gescheurd. Bij het opnieuw bekijken van de videobeelden kwam de verwisseling aan het licht.

De politie gaf de fout toe en seponeerde de zaak. Luuk Kranenburg kon opgelucht adem halen, maar is toch geschokt.



"Als de snelheid een paar kilometer hoger had gelegen, was ik mijn rijbewijs en auto hierdoor misschien kwijtgeraakt. Het is schokkend dat zo'n systeem niet waterdicht is. Hoeveel mensen zijn er niet die automatisch betalen, terwijl ze ten onrechte een bekeuring hebben gekregen?", vraagt de Vlaardinger zich af.



Volgens de Rotterdamse politie is er geen sprake van een regelmatig terugkerend probleem. "Er kan altijd wat mis gaan door een menselijke fout of een vergissing in de computer. Maar we herkennen dit niet. Als mensen denken dat er iets niet in de haak is, moeten ze zeker contact met ons opnemen", adviseert een politiewoordvoerder.



De eigenaar van de camera's, Rijkswaterstaat, wil niet reageren.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  14-9-2002  


|

FlitsKaart