Harde aanpak van dronken bestuurders

 

DEN HAAG - Automobilisten die met te veel drank op achter het stuur zitten, worden straks veel sneller op cursus gestuurd om van hun fouten te leren.

Als het aan minister Peijs ligt, zijn bestuurders die worden aangehouden met 0,8 promille alcohol in hun bloed, rijp voor een driedaagse training. Dat betekent dat automobilisten met drie of vier glazen op al de klos kunnen zijn. Nu ligt de grens nog op 1,3 promille; goed voor gemiddeld 6 of 7 glazen alcohol. Volgens Peijs weten heel veel automobilisten niet van het bestaan van de ‘educatieve maatregel’. Daarom komt er een grote voorlichtingscampagne. De ‘zware gevallen’ (1,8 promille of meer) worden onderworpen aan een psychiatrisch onderzoek, waarin wordt vastgesteld of iemand nog geschikt is om te rijden.

Een kleine groep zware drinkers wordt niet alleen begeleid, maar krijgt ook een ‘alcoholslot’ in de auto’; een blaasapparaat met een startonderbreker dat wordt ingebouwd. Het alcoholslot, dat jaarlijks dertig doden in het verkeer kan besparen, komt er niet vanaf 2008, zoals de bedoeling was, maar in 2009.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  29-4-2006  


|

FlitsKaart