Hardrijder straks overal de klos in de EU





 

Door een nieuwe EU-regeling wordt het voor de politie makkelijker om kentekengegevens van verkeersovertreders op te vragen in andere EU-landen. Wie na de zomer geflitst wordt in het buitenland, kan dan zeker een boete op de mat verwachten.

Bekijk hier hoe hoog de boetes zijn in vakantielanden
Klik op link en dan even scrollen.

Verkeersovertreding in EU straks altijd betalen
Dit weekend begint de grote vakantie-uittocht. Ruim een half miljoen Nederlanders gaan de grens over. En gaat u met de auto, dan is dit is de allerlaatste zomer dat u die flitsboete uit Frankrijk niet krijgt thuisgestuurd.

Verkeersovertreder straks in heel EU de pineut

Per 1 november wordt het makkelijker voor EU-landen om verkeersboetes van Nederlanders te innen. Wie geflitst wordt in het buitenland, hoort daar nu in veel gevallen niets van, maar dat gaat dus na deze zomer veranderen.

Wie in België, Duitsland en Zwitserland is geflitst krijgt nu al een boete op de mat. Op 1 november krijgen ook andere EU-landen de mogelijkheid om rechtstreeks boetes te sturen aan Nederlanders die in hun land in de fout gaan.



Dat is het gevolg van een nieuwe Europese richtlijn. Daarmee wordt de internationale uitwisseling van informatie over verkeersovertredingen geregeld. De richtlijn verplicht alle EU-lidstaten om elkaar over en weer toegang te geven tot de nationale kentekenregisters voor de afhandeling van verkeersovertredingen.

Richtlijn geldt voor:
1.Te hard rijden;
2.Door rood rijden;
3.Zonder gordel rijden;
4.Geen valhelm dragen;
5.Niet handsfree bellen;
6.Rijden over een verboden rijstrook;
7.Rijden onder invloed van alcohol;
8.Rijden onder invloed van drugs;

Zo voorkom je boetes in het buitenland

Met de auto op vakantie naar het buitenland en geen zin in een boete? Let dan goed op de verschillende verkeersregels in je vakantieland. Zo hebben auto’s die omhoog rijden in Italië en altijd voorrang en mag je in Frankrijk nooit, maar dan ook nooit over een doorgetrokken streep rijden. Waar moet jij dit jaar op letten?

Frankrijk
* Kinderen onder de 10 mogen niet voorin zitten.
* Boetes tot €375,- mogen ter plekke worden geïnd.
* Doorlopende strepen mogen absoluut niet worden overschreden en mogen zelfs niet met de wielen worden geraakt.
* Alle speciale regels voor Frankrijk

Italië
* Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, behalve als het stijgende voertuig zich dichtbij een uitwijkplaats bevindt.
* In Italië geldt het strafpuntensysteem ook voor buitenlanders. 20 strafpunten? Dan moet je je rijbewijs inleveren.
* In het historische centrum van Rome mag je op werkdagen van 7:00 uur tot 20:00 uur niet rijden of geparkeerd staan.
* Alle regels voor Italië

Spanje
* In Spanje zijn op sommige wegen waar het verkeer van twee kanten komt, wisselstroken die door verkeer uit beide richtingen mag worden gebruikt.
* Pas op voor rijstroken waar 'Veh­culos con alta occupaciôn' op staat: daar mag je alleen op rijden als je meerdere inzittenden hebt, of op de motor rijdt.
* Kinderen onder de 1,35m moeten in een kinderzitje.
* Alle speciale regels voor Spanje

Bron: ANWB

Kijk voor andere landen op de website van de ANWB

 
 
Bron: RTL Nieuws
 
  26-7-2013  


|

FlitsKaart