Herben: automobilist krijgt kwartje van Kok terug

 

DEN HAAG - De Nederlandse automobilisten krijgen nog deze kabinetsperiode het zogeheten 'kwartje van Kok' terug. Deze stellige belofte deed LPF-voorman Mat Herben gisteren nog vóórdat hij over dit onderwerp overeenstemming had bereikt met de coalitiepartners VVD en CDA.

,,Het kwartje wordt hoe dan ook teruggegeven'', aldus Herben na een gesprek met informateur Donner en de collega-fractieleiders Zalm en Balkenende. ,,De vraag is niet meer of het kwartje accijns wordt teruggegeven, maar hoe''. Zalm en Balkenende tekenden echter aan dat het nog maar de vraag is of het centrum-rechtse kabinet zich dit douceurtje voor de automobilisten kan permitteren. Het kwartje van Kok werd tijdens het kabinet Lubbers-III ingevoerd om het financieringstekort versneld weg te kunnen werken. De accijns voor loodvrije benzine ging 21 cent omhoog, diesel werd 15 cent duurder. De maatregel levert de schatkist sindsdien jaarlijks zo'n 750 miljoen gulden op. De LPF beloofde in de verkiezingscampagne dat deze maatregel wordt teruggedraaid, aangezien het financieringstekort inmiddels is wegge werkt.
Vorige week konden de onderhandelingspartners nog geen overeenstemming bereiken over het weer terugdraaien van de accijnsverhoging. Herben eist nu dat het geld sowieso wordt teruggegeven. ,,Niet via extra asfalt, maar bijvoorbeeld via een verlaging van de motorrijtuigenbelasting''. De LPF-leider laat ook de mogelijkheid open dat de accijnsmaatregel in fasen wordt afgebouwd. Maar CDA-leider Balkenende ziet het minder rooskle urig in. Volgens hem is het 'goed mogelijk' dat bijvoorbeeld extra investeringen in asfalt beschouwd worden als compensatie voor het kwartje van Kok.

 
 
Bron: Eindhovens Dagblad
 
  6-3-2002  


|

FlitsKaart