Herhaling ernstige verkeersdelicten kost rijbewijs





 

Weggebruikers raken in de toekomst hun rijbewijs kwijt als ze zich herhaaldelijk schuldig maken aan ernstige verkeersdelicten. Het gaat dan niet alleen om overtredingen van de regels voor alcohol in het verkeer, maar ook om grove snelheidsovertredingen en drugsgebruik.

Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het puntenrijbewijs. In het huidige wetsvoorstel verliezen automobilisten hun rijbewijs alleen als ze binnen vijf jaar tijd tot twee keer toe betrapt zijn op een te hoog alcoholpromillage.

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt moties van het CDA-Tweede Kamerlid Sander ten Rouwe om het rijbewijs ook in te nemen als een bestuurder een tweede keer betrapt wordt op drugs- en snelheidsovertredingen en ander asociaal gedrag in het verkeer. „Twee keer geel is rood”, aldus Lia Roefs van de PvdA.

De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Camiel Eurlings (Verkeer) zijn het eens met de moties. Ze willen de wet zo snel mogelijk aanpassen. Eerst moet er wel een betrouwbare test zijn om drugsgebruik vast te stellen. Op dit moment worden proeven uitgevoerd met testmethodes die in het buitenland al langer worden ingezet.

Naast de coalitiefracties van CDA, PvdA en ChristenUnie is ook oppositiepartij VVD voor de aanpassingen van het puntenrijbewijs. Namens de liberalen pleitte Paul de Krom wel voor maatvoering. „Gekken die veel te hard langs scholen scheuren, mogen keihard worden aangepakt”, zei de VVD’er, die er tegelijkertijd op wees dat er ook situaties denkbaar zijn waar een vergaande sanctie als inname van het rijbewijs buiten proporties is.

„Ik ken voorbeelden van wegen binnen de bebouwde kom waarvan ik denk: ’waarom mag ik hier maar 50?’”, aldus De Krom. Hetzelfde geldt volgens hem voor snelwegen in de avonduren, waar dan nauwelijks auto’s rijden en waar de snelheid desondanks beperkt blijft tot 100 of 120 kilometer per uur.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  2-6-2008  


|

FlitsKaart