Het gelijk van Heinsbroek





 

Op zich was het natuurlijk allemaal reuze amusant, wat er zich vorige week rond minister Heinsbroek en het thema 'politie' afspeelde. Heinsbroek bleek namelijk opnieuw niet zozeer een super-voorkomende minister, maar een gewoon mens te zijn, die van zijn hart geen moordkuil maakt. Da's lastig in die job, maar hij doet 't.



Van Heinsbroek mag (althans, zo vertaal ik het) de politie zich bijvoorbeeld best iets minder poeslief jegens het volk opstellen: de hermandad moet uit de 'watjes-sfeer' worden gehaald.
Mwah, zit wat in.



Ánderzijds meldde Heinsbroek grote moeite te hebben met het ridicule beleid ten aanzien van snelheidsovertredingen. De onzinboetes die daaruit voorvloeien, daar heeft Heinsbroek een broertje dood aan en daar maakt hij (ik zei het al, het is nét een mens!) geen geheim van.



Het verwijt dat Heinsbroeks uitspraken zo ongeveer haaks op elkaar zouden staan, is goedkoop. In werkelijkheid liggen ze keurig met elkaar in lijn. Want als je als overheid blíjft vasthouden aan regeltjes, hoe overbodig ook, dan verdwijnt het respect voor die overheid als sneeuw voor de zon. Zéker in het geval van snelheidsovertredingen is een uitbrander vaak véél effectiever dan een bon van een streberige pennenlikker. Vooral als de overtreding niet begrépen wordt.



Ik bedoel: ik snap best dat ik een bon krijg wanneer ik roekeloos door druk verkeer jakker en anderen daarmee de stuipen op het lijf jaag. Maar ik begrijp er niks van als ik 's nachts op een doodstille weg met 3 kilometer teveel geflitst wordt. Dáárom krijgen we een hekel aan de politie en vliegen ook zoveel flitspalen in de fik, zoals vorige week nog, tussen Groenekan en Bilthoven. Kóp eraf als dat niet is gedaan door iemand die zich verschrikkelijk onheus bejegend voelde.



Kortom: Heinsbroek is in mijn optiek wel degelijk gesteld op normen, waarden en méér respect voor oom agent, mits (en nou komt 'ie) de politie zich reëel opstelt en af en toe laat merken dat ze, net als Heinsbroek, iets menselijks in zich heeft.



Tot op heden is daarvan het wettig en overtuigende bewijs namelijk nog niet geleverd...

 
 
Bron: www.carros.nl
 
  9-11-2002  


|

FlitsKaart