Hier geen vrouwen / Agente doet boekje open





 

Een ontslagen agente van de politie van het korps Gelderland-Midden doet een boekje open. Ze spreekt van ’hielenlikkers’ en ’zwarte schapen’. "Wie niet naar de pijpen danst van de chef heeft het moeilijk.

Nu ze is ontslagen, heeft ze niets meer te verliezen en kan wat haar betreft de beerput open. "Machtsmisbruik, vriendjespolitiek en discriminatie. Al die ernstige beschuldigingen, ze zijn waar. Dat hele rapport Cornielje, dat er niets aan de hand was, sloeg nergens op. Dat weet iedereen binnen het korps."

Melissa de Ruijter heeft geen goed woord meer over voor het politiekorps Gelderland-Midden. De 30-jarige lesbische surveillant van de parketpolitie kreeg een week geleden haar ontslag aangezegd. "Verbaasd was ik niet, verbolgen wel. Ik had het kunnen zien aankomen. Ik ben de derde lesbische agent op rij die op straat is gezet."

Een jaar geleden werd Melissa aangenomen bij de afdeling van het korps, die is gevestigd in het Arnhemse paleis van justitie. "Vanaf het begin was ik bij m’n chef al het pispaaltje. Het klikte niet en ik deed volgens hem alles fout. Hij hield me de hele dag in het vizier. Om gek van te worden. Stond ik naar zijn zin iets te lang te praten met een bode in het paleis, dan kreeg ik al een uitbrander."

Op steun van veel andere parketwachters hoefde ze niet te rekenen. "Die zeiden: ’Wat doe je hier? Dit is een machowereld, hier horen geen vrouwen thuis’. Ze maakten ook denigrerende opmerkingen en gingen dan heel kinderachtig tegen een andere vrouw zeggen: ’Kijk maar uit, Melissa valt op je’."

Melissa, die eerder vijf jaar voor de Amsterdamse politie en anderhalf jaar bij het KLPD werkte, spreekt van ’hielenlikkers’ en ’zwarte schapen’ binnen het korps Gelderland-Midden. "Wie niet naar de pijpen danst van de chef heeft het moeilijk. Die mensen worden onderdrukt en klein gehouden. Ze komen niet in aanmerking voor een betere functie. En dien je een klacht in, dan wordt daar niets mee gedaan. Alles gaat in de doofpot."

Haar laatste beoordeling, die fataal voor haar baan was, staat volgens haar vol met onwaarheden. "Ik zou initiatiefloos zijn en fouten waarvoor ik niet verantwoordelijk ben, zijn in mijn schoenen geschoven. Het is heus niet zo dat ik nooit iets verkeerd heb gedaan - ik ben ook een mens - maar ze wilden gewoon van me af", zegt de moeder van twee jonge kinderen.

"Ik kan niet beoordelen hoe die andere ontslagen vrouwen functioneerden, maar het is wel heel toevallig dat ik de derde lesbische vrouw in tweeënhalf jaar tijd ben die is ontslagen. In diezelfde periode is er geen enkele man weggestuurd en dat terwijl er tien keer zoveel mannen als vrouwen bij de parketpolitie werken."

Loper

Eén van de fouten die haar wordt aangerekend, is dat een gedetineerde wist te ontsnappen uit zijn cel in het cellenblok onder het paleis van justitie. "Zijn deur zat niet op slot. Ik zag op de camera ineens iemand lopen. Ik ben er direct achteraan gerend en heb hem tegen kunnen houden. Een arrestantenverzorger die koffie rond bracht, had zijn deur niet terug op slot gedraaid. Maar omdat ik de loper had geleend om een andere gedetineerde naar een zitting te brengen, kreeg ik de schuld. Dat is toen zwart-op-wit gezet."

Een ander akkefietje vond plaats toen ze net in dienst was. "Na een voorgeleiding voor de rechter-commissaris moest ik arrestanten wegbrengen. Ik heb hun tassen toen niet ingenomen. Stom achteraf, dat snap ik ook wel. Maar ik had het nooit eerder gedaan. Ze hebben toen met drie man achter in de arrestantenbus vijf biertjes op zitten drinken."

Gelogen

Volgens Melissa voelde zij zich hier erg rot over. "Maar er werd gezegd dat ze het me niet zouden aanrekenen, omdat ik nooit eerder arrestanten had opgehaald. Dat was dus gelogen, want het stond nu wel in mijn beoordelingsrapport."

Inmiddels heeft Melissa klachten ingediend bij het korps Gelderland-Midden zelf, de Nederlandse Politie Bond en het Anti Discriminatie Bureau. "Dat ik ook een klacht heb ingediend bij het Anti Discriminatie Bureau komt omdat ik de politie gewoon niet meer vertrouw. Dat is toch erg. Destijds heb ik voor het politievak gekozen omdat ik slecht tegen onrecht kan, maar juist binnen de muren van de politie is zoveel corruptie."

Zegsman Ronald van der Leeden van het korps Gelderland-Midden stelt dat het verhaal anders in elkaar zit. "Mevrouw De Ruijter zat nog in haar proeftijd. Zij bleek onvoldoende competent te zijn. Dat er in het korps geen ruimte is voor homoseksuelen en vrouwen is onjuist. Wij staan open voor iedereen", aldus de woordvoerder.

Het politiekorps Gelderland-Midden lag zwaar onder vuur tot in het voorjaar het rapport Cornielje uitkwam. Hierin werd geconcludeerd dat van een situatie van machtsmisbruik en vriendjespolitiek, waarnaar korpschef Pauline Krikke een onderzoek had gelast, geen sprake was.

Rotte appels

In mei maakte de Nederlandse Politie Bond (NPB) echter bekend dit onderzoek zelf nog eens over te doen omdat het rapport Cornielje een onjuiste weergave van de werkelijkheid zou geven. Er zou binnen het korps wel degelijk een cultuur zijn waarin klokkenluiders ten onrechte worden weggezet als rotte appels.

Inmiddels is een klein gedeelte van het NBP-onderzoek afgerond. In de conclusies worden korte metten gemaakt met het eerder verschenen rapport. Zo kwam wel degelijk een situatie van ernstig machtsmisbruik boven tafel. Nog onduidelijk is wanneer de NPB het hele onderzoek heeft afgerond. "Niet iedereen werkt ook even goed mee", stelt voorzitter Hans van Duin

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  30-11-2007  


|

FlitsKaart