Hilversumsestraatweg Baarn wellicht zonder verlichting663x

De provincie Utrecht gaat de Hilversumsestraatweg tussen Baarn en Hilversum, de Bisschopsweg tussen Baarn en Bunschoten en de Amersfoortsestraat in Soesterberg ’slim’ en ’zuinig’ verlichten. De drie wegen maken deel uit van een provinciale proef van in totaal zes Utrechtse provinciale wegen.

De meest ingrijpende plannen heeft Utrecht met de Hilversumsestraatweg. Deze weg blinkt uit in onnodig veel verlichting, wat behalve verspillend ook schadelijk is voor de natuur. Utrecht wil de straatverlichting daarom vervangen door ’hoogwaardige markeringen’, zoals bijvoorbeeld glazen bolletjes. Op kruisingen mag de verlichting blijven.
De provincie wil wel eerst overleg met de gemeenten Baarn en Hilversum. Dat heeft Utrecht in het verleden al eens eerder geprobeerd. Toen kwamen de partijen er niet uit.Utrecht wil volgend jaar ook de bocht in de Bisschopsweg tussen Baarn en Bunschoten - vlakbij Eembrugge - vanwege de verkeersveiligheid verlichten met LED-lampjes. De rest van de weg blijft onverlicht. Straatverlichting zou in het weidse polderland tot in de verre omtrek bijzonder storend zijn.
De verlichting op de doorgaande route langs Soesterberg - tussen Stichtse rotonde en kruispunt Vollenhove - wil de provincie in 2008 vervangen door dimbare LED-verlichting. Ook hier is nu te veel licht, en ook op momenten dat het niet nodig is.

Bron:  Gooi en Eemlander

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram