Hoger beroep om fijnstoftax

 

De Bovag en de RAI Vereniging leggen zich niet neer bij de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over de fijnstoftax van eind maart. De brancheorganisaties kondigden donderdag aan dat ze spoedappèl aantekenen tegen het vonnis. Ze hopen dat de omstreden belasting op nieuwe dieselauto’s in hoger beroep alsnog sneuvelt.

De fijnstoftax werd 1 april van kracht. Op dat moment werden ook de prijzen van nieuwe dieselauto’s aangepast. Voertuigen met een lage uitstoot van fijn stof zijn nu tot 900 euro goedkoper, terwijl de prijs van vieze diesels meer dan 10.000 euro steeg.

Bovag en RAI Vereniging menen dat de rechtbank in Den Haag onjuist heeft gehandeld door akkoord te gaan met invoering van de fijnstoftax. Het vonnis „zet de deur open voor andere landen om af te wijken van van in Europees verband afgesproken wettelijke normen”, aldus de verbolgen brancheclubs.

De beide partijen vinden dat de zogeheten fijnstofdifferentiatie in strijd is met Europese wetgeving. Ze kondigden donderdag ook aan dat ze bezig zijn met het voorbereiden van een klacht bij de Europese Commissie.

„Het is principieel onjuist als Nederland in zijn eentje versneld toekomstige Europese emissienormen invoert”, vindt algemeen directeur Koos Burgman van Bovag. „De fijnstofdifferentiatie maakt een deel van de nieuwe diesel personenauto’s die keurig aan alle huidige wettelijke eisen (Euro 4) voldoen, feitelijk onverkoopbaar in Nederland.

Zelfs auto’s die aan toekomstige eisen voor uitstoot van fijnstof voldoen, krijgen sinds 1 april al een boete in Nederland. Dat is niet uit te leggen in de showroom.”

 
 
Bron: Brabants Dagblad
 
  4-10-2008  


|

FlitsKaart