Hoger beroep wegpiraten aan banden





 

DEN HAAG - Mensen die een hoge verkeersboete of andere geldstraf onder de 500 euro willen aanvechten, zullen daar een goede reden voor moeten hebben. Minister Donner van Justitie wil de rechtbanken ontlasten door het "nodeloos procederen" via hoger beroep voor lichte strafzaken aan banden te leggen.



De minister wil voor het hoger beroep bij de geldboetes tot 500 euro een toelatingsprocedure doorvoeren. Dat maakte het ministerie van Justitie vrijdag bekend. Deze geldstraffen worden vooral opgelegd voor zaken als winkeldiefstal, huisvredebreuk, milieudelicten en verkeersovertredingen.



Donner wil dat een hoger beroep draait om de inhoud van de zaak. Alleen wanneer verschil van mening bestaat tussen de veroordeelde en de officier van justitie over de kwestie moet een rechter zich over het beroep buigen. Volgens een woordvoerder van het ministerie gebruiken mensen het hoger beroep nu vaak om uitstel van de straf te krijgen. Of zij vechten de boete aan in de hoop op een lagere straf. Volgens hem vormt het aantal beroepen voor lichte strafzaken een "substantieel" deel van het totaal aantal beroepszaken dat jaarlijks voor rechter komt.



Nu is het al niet mogelijk geldboetes van minder dan 50 euro aan te vechten. Donner wil die grens optrekken naar 100 euro.



Ook in het geval van zwaardere straffen dan de 500 euro geldboete wil Donner dat een veroordeelde of officier van justitie de reden van het beroep aangeeft. Dit is geen toelatingsprocedure. Volgens de minister is die eis vooral bedoeld om dubbel werk voor de rechters te voorkomen. In de rechtszaal kunnen alle partijen zich dan specifiek concentreren op het verschil van mening.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  29-10-2004  


|

FlitsKaart