Honderden boetes via 'horkenlijn'

 

DEN HAAG - Politieagenten van het korps Haaglanden hebben de afgelopen drie maanden in hun vrije tijd 318 automobilisten bekeurd. Agenten kunnen buiten dienst bekeuringen uitdelen sinds de invoering van de 'horkenlijn' in juli van dit jaar.De bekeurde automobilisten hebben inmiddels een proces-verbaal thuisgestuurd gekregen.
Het gaat om overtredingen als rijden door het rode verkeerslicht, rechts inhalen, het gebruik van busbanen en het niet verlenen van voorrang.Als één van de bijna drieduizend politieagenten met opsporingsbevoegdheid van het korps Haaglanden in zijn vrije tijd een verkeersovertreding waarneemt, kan dit sinds juli worden doorgegeven via een intern telefoonnummer, de 'horkenlijn'.De gegevens worden opgeslagen en de agent maakt later op het politiebureau een proces-verbaal op. Dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie, dat de bewuste automobilist binnen tien dagen een bekeuring stuurt. Alleen snelheidsovertredingen kunnen niet door agenten buiten dienst worden beboet, omdat zij niet beschikken over meetapparatuur.
Haaglanden is niet het enige politiekorps dat de horkenlijn gebruikt.De lijn bestaat sinds april 2002 in de regio Gelderland-Midden. Later kregen ook de politiekorpsen van Brabant-Noord, Brabant Zuid-Oost , Gelderland-Zuid en Noord-Oost Gelderland een horkenlijn.RijVaardigDe Haagse wethouder Bruins (VVD, verkeer) gaf gisteravond het startsein voor een ander middel in de strijd tegen agressief en onbeschoft rijgedrag: het project RijVaardig. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Den Haag, politie Haaglanden en de Haagse rijscholen Fly-Over en Van de Ruit. Deze twee rijscholen, samen goed voor duizend rijexamenkandidaten per jaar, zullen al hun cursisten in het kader van RijVaardig een dvd tonen met daarop voorbeelden van agressief rijgedrag en tijdens de rijlessen aandacht schenken aan agressie in het verkeer. De dvd is gemaakt door de makers van het tv-programma 'Blik op de weg'.

 
 
Bron: Haagsche Courant
 
  21-10-2003  


|

FlitsKaart