Hoogbejaarde doodrijdster kan geen taakstraf krijgen





 

ASSEN - Het Openbaar Ministerie in Assen zal geen dienstverlening eisen tegen een hoogbejaarde verdachte die woensdagmiddag terecht staat. Justitie acht de 89-jarige vrouw uit Emmen, die vorig jaar augustus een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Zuidlaren, fysiek niet meer in staat om een werkstraf te ondergaan.



Op het vergrijp, roekeloos rijden waardoor een dodelijk ongeval is ontstaan, staat maximaal drie jaar gevangenisstraf. Justitie wil niet zeggen of tegen de Emmense wel celstraf wordt geëist. "Dat blijkt wel op de zitting", aldus een woordvoerster.



Ook het landelijk OM laat weten niet te kunnen aangeven wat de eis tegen de bejaarde kan zijn. Bij veel vergrijpen geeft het OM landelijke richtlijnen voor zijn officieren van Justitie in de regio. Bij dit type misdrijf is dat niet het geval. Daarvoor verschillen de persoonlijke omstandigheden te sterk, zo geeft een woordvoerster aan.



Het is zeer uitzonderlijk dat een hoogbejaarde zich voor de rechter moet verantwoorden. Maar of het ook de eerste keer is in ons land dat een 89-jarige door Justitie wordt gedagvaard, is niet te achterhalen. "Voorzover wij weten is dat bij ons nog nooit gebeurd", zo geeft de woordvoerster van het arrondissement Assen aan. De zegsvrouwe van het landelijk OM in Den Haag stelt ook vast dat deze leeftijdscategorie zelden voor de rechter verschijnt. "Al was het alleen maar omdat er niet zo heel veel 89-jarigen zijn. En de meeste misdrijven worden gepleegd door mensen tussen de 20 en 35 jaar."



Leeftijd is op zich geen reden om niet te vervolgen of om terughoudend te straffen. "Alle volwassenen, die de wet hebben overtreden, kunnen vervolgd en gestraft worden. Dus ook hoogbejaarden", aldus de woordvoerster van het OM. Advocaat S. Kroesbergen, die de Emmense bijstaat, wil niet zeggen of ze zelf op de zitting verschijnt.



De vrouw reed vorig jaar op 27 augustus in het centrum van Zuidlaren een terrasbezoeker dood toen ze de controle over haar auto verloor. De Emmense stoof met hoge snelheid een parkeerplaats aan de Brinkstraat uit. Volgens haar kwam dat door een mankement aan de automatische versnellingsbak van haar auto. Onderzoek van de technische recherche toonde echter aan dat er met het voertuig niets mis was.

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  13-2-2003  


|

FlitsKaart