Hoogezandster bedenkt eigen verkeersdrempel





 

KROPSWOLDE - De enige drempel die hij rechtvaardig vindt, is de uitvinding van Eddy Keijer uit Usquert. Daarvan ondervindt de keurige weggebruiker geen hinder. Henk Heukers uit Hoogezand heeft ook een unieke drempel paraat liggen. Al jaren.



Stad en land is hij afgereisd met zijn uitvinding. Hij wilde zijn fonkelnieuwe vondst, een verkeersdrempel, onder de aandacht brengen van gemeenten en bedrijven. Die waren allemaal even enthousiast als Henk Heukers (47) zelf, maar ze waagden het niet er geld in te steken. Vandaar dat Heukers al vijf jaar met een uitvinding zit die maar geen werkelijkheid wil worden.



Vorige week las hij over Eddy Keijer uit Usquert die ook een drempel uitvond en die hem vervaardigd zag worden. Niet met al te veel succes, omdat het obstakel duur is en onderhoudsgevoelig.



Simpel


Heukers heeft ook een drempel uitgedokterd. Die is, net als die van Keijer, vriendelijk voor weggebruikers die zich aan de snelheidsvoorschriften houden. "Een unieke drempel, die tegelijkertijd geen zak voorstelt", verkoopt Heukers zijn vinding. Iets subtieler: de drempel is heel simpel te maken, vindt de bedenker.



Het apparaat bestaat uit een systeem van rubberen slangen die gevuld zijn met vloeistof. Dat systeem zit onder het licht bewegende wegdek. Komt er een auto aan die volgens de regels rijdt, dan is er geen centje pijn voor de automobilist. Het gewicht van de auto drukt dan op de gevulde rubberen slangen. De vloeistof kan weg, waardoor de drempel veel lager wordt en gemakkelijk te nemen is. Rijdt een auto echter te hard, dan is er minder gewicht dat op het vloeistofsysteem drukt. Daardoor blijft de drempel hoog en ondervindt de te snelle rijder er hinder van.



Heukers toont het model van de drempel in zijn atelier, in het station van Kropswolde. Al talloze keren heeft hij dit model geshowd, maar zonder succes. Na vijf jaar zwijgen heeft Heukers er genoeg van. Geld om een patent aan te vragen heeft hij niet en daarbij wil hij niet op de stoel van de wegenbouwer gaan zitten. Hij wil dat alle weggebruikers weten dat er ook drempels gebouwd kunnen worden die geen schade toebrengen aan auto of bestuurder.



Heukers is niet bang dat zijn uitvinding te laat komt, met het oog op de steeds toenemende elektronica. "Mijn systeem is waterdichter."

 
 
Bron: Dagblad van het noorden
 
  30-11-2004  


|

FlitsKaart