Horkenlijn voor asociale automobilisten





 

ARNHEM - Een hork in het verkeer is iemand die opzettelijk een gevaarlijke en brutale verkeersovertreding begaat. Kortom iemand die asociaal verkeersgedrag vertoont. Met die definitie neemt de regiopolitie Gelderland-Midden woensdag de speciale horkenlijn in gebruik.



De horkenlijn is een idee van korpschef C. Bakker. Hij lanceerde zijn plan bij het Doorbraakteam van zijn korps. Dit team is vorig jaar ingesteld om de effectiviteit van de politie op straat te vergroten. Elke korpsmedewerker kan daarvoor ideeën aandragen. Het team onderzoekt of de plannen uitvoerbaar zijn. De horkenlijn is het eerste grote project van het team.



Politiemedewerkers kunnen vanaf woensdag bellen naar een speciaal telefoonnummer als zij in of buiten dienst een hork in het verkeer betrappen. Bij het interne nummer spreken zij naam en dienstnummer in en melden vervolgens wat er is gebeurd met kenteken van de overtreder. De volgende dag controleren zij de melding op juistheid van de gegevens. Vervolgens krijgt de betrapte hork via het Centraal Justitieel Incasso Bureau in Leeuwarden een bekeuring thuisgestuurd.



Bakker denkt dat het aantal asociale weggebruikers in zijn zeer uitgestrekte regio snel zal verminderen als bekend wordt dat er overal een pakkans is. Dat zal de verkeersveiligheid verhogen, terwijl de inwoners van de regio merken dat de politie dit soort gedrag niet accepteert. Het is de bedoeling dat de horkenlijn een permanente voorziening blijft.



 
 
Bron: De Telegraaf
 
  4-11-2002  


|

FlitsKaart