Iets te hard rijden mag in Rotterdam





 

ROTTERDAM – De Rotterdamse politie stelt zijn flitspalen standaard ruimer af dan in de rest van het land. De politie laat overtreders die een paar kilometer te hard rijden bewust gaan.



„Wij zetten veel meer in op een directe aanpak van asociaal weggedrag en proberen die groep direct staande te houden“, zegt J. Hoogstraten, manager centrale taken van de politie Rotterdam-Rijnmond.



„Op plekken waar het dagelijks erg druk is, heeft het geen zin om een bekeuring uit te schrijven voor een paar kilometer te hard“, zegt Hoogstraten. Landelijk verkeersofficier van justitie K. Spee en het Rotterdamse Openbaar Ministerie zijn op de hoogte van die werkwijze en hebben er volgens hem vrede mee.



Op de meeste plekken in Nederland wordt de limiet van 50 kilometer strikt gehandhaafd. In Rotterdam ligt die limiet meestal een paar kilometer hoger, al wil Hoogstraten niet zeggen hoeveel precies. Op meetbaar onveilige punten kan het noodzakelijk zijn om de limiet van 50 kilometer wel te handhaven, zoals ook voor door rood rijden. „Voor de veiligheid. Daar gaat het om. Het gaat niet om het snel scoren van een groot aantal bekeuringen.“



De Rotterdamse politie luistert tegenwoordig beter naar de bevolking, stelt Hoogstraten. Agressief weggedrag, dát moet worden aangepakt. Bumperkleven bijvoorbeeld. Maar ook rechts inhalen, door rood licht rijden, doorgetrokken strepen negeren, veel te hard rijden en niet handsfree bellen. Agenten geven zulk soort overtredingen vaak ook buiten hun werktijd door aan collega's.

 
 
Bron: BN/De Stem
 
  13-1-2004  


|

FlitsKaart