In file vanwege milieu

 

Om het milieu te sparen staat half Den Haag tegenwoordig in een file. Oorzaak is een bizarre actie van de provincie om bruggen tijdens spitsuren open te zetten.

De provincie wil de milieuvervuilende maatregel niet terugdraaien: sterker ze vinden dat stilstaande autombilisten hun motor maar moeten uitzetten.

Bewoners van de Haagweg in Rijswijk zijn de afgelopen weken helemaal tureluurs geworden van de eindeloze rijen ronkende auto’s die in de ochtend- en avondspits voor de open Hoornbrug, de route naar Den Haag, stonden te wachten.

Het grootste probleem voor de direct omwonenden is nog niet eens zozeer de lange file op de drukke weg door Rijswijk, maar het feit dat de automobilisten niet weten dat ze voor een open brug wachten en daarom de motor laten draaien.

"Nu was het altijd al druk op de Haagweg in de ochtendspits", klaagt een bewoonster. "Maar het verkeer reed tenminste nog. De laatste tijd heb ik echter continu een lange, stilstaande, maar dampende rij auto’s voor de deur."

Proef

De ronkende ochtendstoet is het directe gevolg van de opheffing van de spitsuursluiting van bruggen over de Vliet door de provincie Zuid-Holland.

Om het vervoer over water te stimuleren, staat de provincie bij wijze proef sinds 2 april weer toe dat een groot aantal bruggen in de regio tijdens de spitsuren open mag voor beroepsvaart, de zogenoemde groene golf.

De luchtkwaliteit op de razend drukke Haagweg liet voor de veranderde openingstijden van de Hoornbrug al zwaar te wensen over. In januari zei de Rijswijkse oud-wethouder Hans van Rossum dat de vervuiling op de verkeersader nog vele malen erger is dan gedacht.

De gemeente Rijswijk zegt het ’bruggenprobleem’ te kennen. "We zijn er niet blij mee, maar kunnen er niets aan doen. Het besluit om de bruggen tijdens de spits te openen ligt volledig bij de provincie."

Borden

Volgens de provincie is het zeker niet de bedoeling dat de vernieuwde openingstijden voor nog meer vervuiling op de Haagweg zorgen.

"Morgen wordt er op de Hoornbrug in elk geval aan weerskanten een enorm groot bord geplaatst van 1 bij 2 meter, waarop staat aangegeven wanneer en hoelang de brug openstaat", laat een woordvoerster weten. "Dat bord moet op 250 meter afstand nog zichtbaar zijn. En als het nodig is, plaatsen we ook nog extra borden die de automobilist erop wijzen dat ze hun motor moeten afzetten als de brug open is."

 
 
Bron: www.telegraaf.nl
 
  19-4-2007  


|

FlitsKaart