Infrastructuur Nederland biedt voldoende capaciteit





 

De wegen en het spoor in Nederland bieden nog meer dan voldoende ruimte voor groei. De piekbelasting in de ochtend- en avondspits, met als gevolg lange files en overvolle treinen, kan het best worden afgevlakt door het stimuleren van thuis- en telewerken en het terugdringen van de afstand tussen woon- en werkadressen.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Trends in Mobiliteit, dat het consultancybedrijf Capgemini heeft uitgevoerd in samenwerking met TNS Nipo. De uitkomsten worden dinsdag gepresenteerd tijdens de nationale debatcyclus Mobiliteit in Stadion Galgenwaard in Utrecht.

De opstellers zetten grote vraagtekens bij de noodzaak voor peperdure investeringen in wegen en extra spoor. Zsolt Szabo, vice-president bij Capgemini Nederland wijst erop dat er buiten de spitsuren nog voldoende capaciteit beschikbaar is op de wegen en het spoor.

"We moeten ons dan ook terdege bewust zijn van de benodigde hoeveelheid geld en energie die moet worden gestoken in traditionele oplossingen als extra wegen", zegt Szabo. "Bedrijfskundig gezien zijn hiervoor zeer hoge investeringen nodig die een laag gemiddeld rendement opleveren. Het gaat immers om een oplossing voor een probleem dat zich alleen in de piekuren voordoet."

Rekeningrijden

Het rekeningrijden biedt evenmin soelaas. Zakelijke rijders veroorzaken volgens de onderzoekers 60 tot 70 procent van de files. Juist deze groep voelt de kilometerheffing niet in de eigen portemonnee. Deze weggebruikers krijgen de reiskosten vergoed door hun werkgever of ze berekenen de kosten door aan hun klanten.

De opstellers van het onderzoek verwachten meer heil van onorthodoxe maatregelen. Een enquête onder 842 forensen bracht aan het licht dat er veel animo bestaat voor moderne werkvormen, zoals thuis- en telewerken en gesubsidieerd verhuizen naar plekken dichterbij het werk. "Juist deze mogelijkheden bieden potentieel", aldus de onderzoekers.

Zij constateren tegelijkertijd dat er nog veel moet veranderen voordat dergelijke oplossingen op grote schaal zijn ingevoerd. Slechts 8 procent van de forensen werkt nu voor een bedrijf dat de mogelijkheid tot thuiswerken biedt, 7 procent is werkzaam bij een bedrijf dat beschikt over satellietkantoren. Circa de helft van de ondervraagde forensen geeft aan verhuizen te overwegen als dit financieel aantrekkelijk zou worden gemaakt.

(c) ANP

 
 
Bron: telegraaf
 
  13-6-2007  


|

FlitsKaart