Inhaalverbod voor trucks





 

DEN HAAG - Op alle Nederlandse snelwegen komt er zo snel mogelijk een inhaalverbod voor vrachtwagens in de spits. CDA, LPF en VVD zijn dit gisteren overeengekomen tijdens de formatieonderhandelingen. Momenteel geldt er al een inhaalverbod op bepaalde tijden op drukke snelwegen.



Het inhaalverbod gaat gelden van 's morgens zes tot tien uur en 's middags van vier tot zeven uur. Als blijkt dat de maatregel toch nog onvoldoende effect heeft, dan wordt het inhaalverbod gedurende de gehele dag ingevoerd.



Voor de onderhandelaars Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) is invoering van het landelijk inhaalverbod een 'goedkope' oplossing in de strijd tegen de files.



Asfaltakkoord


Daarnaast komt er een noodprogramma om slechte wegen zo snel mogelijk op te knappen. Verder worden de drukke snelwegen verbreed van twee naar drie stroken waardoor het wegennet nog beter kan worden benut, zo blijkt uit het 'asfaltakkoord'. Hiervoor willen de partijen noodwetgeving inzetten om ellenlange procedures te voorkomen.



LPF-voorman Herben vindt dat de Nederlandse automobilist jarenlang het kind van de rekening is geweest. "De automobilist is veel te vaak afgeschilderd als een milieu-terrorist. Daar willen we vanaf."



,,De Nederlandse Spoorwegen functioneren niet, de wegen zitten vol. We moeten nou eens stoppen met autootje pesten", aldus Herben.



Volgens CDA-leider Balkenende zal het nieuwe kabinet er niet in slagen om de files te laten verdwijnen. "Je kunt niet beloven dat alle files na vier jaar zijn opgelost. Maar we gaan er nu wel wat aan doen", zei Balkenende na afloop van de onderhandelingen.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  14-6-2002  


|

FlitsKaart