Irritatie over controle maximumsnelheid

 

Wie over de Wierdensestraat Almelo binnenrijdt krijgt een bord te zien met de aanduiding dat er op snelheid wordt gecontroleerd. Maar, waar is het bord waarop de maximumsnelheid staat aangegeven? Nergens dus en dat irriteert veel automobilisten.
Drie keer in één maand een boete van meer dan 70 euro. De Rijssense houtimporteur J.J.M. van Mackelenberg begreep er aanvankelijk niks van. Jaarlijks rijdt hij vele duizenden kilometers door Nederland, waarbij hij zich naar eigen zeggen keurig aan de maxiumsnelheden houdt. En dan is het in vier weken tijd opeens drie keer bingo!Bestudering van de bekeuringen leerde hem dat hij telkens op de Wierdensestraat in Almelo door de camera op de flitspaal was ‘geflitst’. Want, daar geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.Hoezo, 50 kilometer per uur dacht Van Mackelenberg. Waar staat aangegeven dat je daar zo hard mag rijden? De Rijssenaar: ‘Het is toch gek dat er op snelheid wordt gecontroleerd, terwijl nergens duidelijk is aangegeven hoe hard je daar mag rijden. Ik weet zeker dat veel automobilisten denken dat ze daar 70 kilometer per uur mogen, want dat stuk weg leent zich goed voor zo’n snelheid.’Houtimporteur Van Mackelenberg wilde opheldering over ‘deze grote, lekkere flikkerij’ en belde daarom de secretaresse van (verkeers)wethouder A. Sjoers. Hij werd doorverwezen naar de afdeling verkeer van de gemeente Almelo.Daar hielpen ze hem snel uit de droom dat het - juridisch - noodzakelijk is dat de maximumsnelheid op de Wierdensestraat moét worden aangegeven als daar op snelheid wordt gecontroleerd.
Want, sinds 1991 luidt de regel dat een plaatsnaambord, zoals op de Wierdensestraat, voldoende is. In die gevallen geldt binnen de bebouwde kom automatisch een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Een speciaal bord met 50 kilometer per uur is dus niet nodig.

 
 
Bron: tctubantia
 
  12-2-2004  


|

FlitsKaart