Justitie geeft de kleine overtreder pinkorting657x

Criminelen krijgen kassakorting bij de politie. Het openbaar ministerie in Zwolle biedt dieven, vandalen en hennepkwekers twintig procent korting als ze hun boetes met de pinpas voldoen.


Justitie hoopt hiermee geld te besparen op de administratie en verwacht dat er minder tijd en geld nodig is om wanbetalers aan te pakken. Verschillende wetsovertreders hebben inmiddels al gebruikgemaakt van de mogelijkheid, die sinds kort wordt geboden.

Het gaat om transactievoorstellen tot enkele honderden euro's voor zaken bijvoorbeeld in de categorie hennepteelt, bedreiging, vernieling en diefstal. Wie de pinpas niet bij zich heeft, krijgt een herkansing. Een kortingscoupon in de vorm van een brief geeft recht op dezelfde korting zolang binnen zeven dagen de boete alsnog aan het bureau met de pinpas wordt betaald.

Breder plan

Het initiatief past in een breder plan van het openbaar ministerie om een efficiƫnter afwikkeling van eenvoudige zaken te realiseren. "Een korting geven klinkt misschien raar, maar het scheelt de maatschappij ook geld dat we niet alles meer op papier hoeven af te wikkelen", zegt woordvoerder Tineke Zwart van het parket in Zwolle.

Justitie benadrukt dat het alleen bedoeld is voor zaken waarbij het bewijs overduidelijk is en waar de verdachte direct een transactievoorstel van de officier van justitie krijgt aangeboden. De overtreder is bijvoorbeeld door agenten naar het bureau gebracht of op eigen houtje gekomen nadat tegen hem aangifte was gedaan.

Zwart: "De politie kan dan ter plekke met de officier telefonisch overleggen. De officier bepaalt zelf of een werkstraf of boete op zijn plaats is. Het komt dan niet voor de rechter. Bij veelplegers gaat het dus al niet op, want dan is een diefstalzaak al snel gecompliceerder."

Op die manier wordt het werk voor een dagvaarding maken en een afspraak voor de politierechter regelen meteen uitgespaard. Volgens het OM in Zwolle betreft het een regionaal initiatief.

CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma wil opheldering van minister Hirsch Ballin (Justitie) over de kwestie. "Dit lijkt op korting aan de kassa."

Bron:  Telegraaf

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram