Kabinet geeft goedkeuring bouw Tweede Coentunnel

 

DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag haar fiat gegeven voor de bouw van de Tweede Coentunnel, waarmee voor 2010 begonnen moet worden. Voor de ontbrekende financiering van 200 miljoen euro is nog geen oplossing gevonden. Hiervoor worden de mogelijkheden voor tolheffing en financiering door het bedrijfsleven verder uitgewerkt.

De Tweede Coentunnel staat hoog op het verlanglijstje van de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven. Het kabinet kondigde op prinsjesdag nog een versnelling van het project aan. De huidige Coentunnel is een vervelende flessenhals waar dagelijks files ontstaan. Na de aanleg van de nieuwe tunnel van vijf banen, telt de A10 ter hoogte van de Coentunnels acht rijstroken. Twee daarvan zijn zogenaamde wisselstroken, die open worden gesteld in de drukste spitsrichting.

Het Rijk trok al eerder 900 miljoen euro uit voor de bestrijding van files rond Amsterdam. Met dit geld wordt mede de aanleg van de Tweede Coentunnel en de Westrandweg langs de havens naar Schiphol betaald. In totaal is er voor deze projecten echter 1,1 miljard euro nodig.

De gemeenteraad van Amsterdam liet begin dit jaar al weten dat het Rijk en het bedrijfsleven zouden moeten opdraaien voor het gat in de financiering. Het kabinet laat nu uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW liet in een reactie weten dat het bedrijfsleven de mogelijkheden van publiek-private samenwerking graag wil bekijken. De organisatie is zeer in zijn nopjes met het besluit van het kabinet en spreekt van ,,een belangrijke stap''.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  10-4-2002  


|

FlitsKaart