Kabinet houdt vast aan afspraak kilometerheffing





 

Het kabinet houdt "onverkort" vast aan afspraken uit het regeerakkoord over kilometerheffing, zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag. Hij noemde het „beprijzen” van gebruik van wegen een "belangrijk punt".

De Tweede Kamer vroeg donderdag om opheldering over mogelijk uitstel van de kilometerheffing, omdat uit een notitie zou blijken dat de maatregel pas in 2016 landelijk wordt ingevoerd.

Volgens Balkenende gaat het om een „beleidsverkennende notitie”, die volgende week opnieuw besproken wordt in het kabinet. In het regeerakoord staat dat al voor 2011 een „uitvoerbare, betekenisvolle en onomkeerbare stap” moet worden gezet naar de heffing.

Ondernemer Roel Pieper vindt dat minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat moet opstappen als het rekeningrijden zou worden uitgesteld tot 2016, zei hij vrijdag in het actualiteitenprogramma Netwerk. „Het beste is dat hij opstapt en dat er iemand gaat zitten die het wel doet.”

Pieper heeft in september nog een brandbrief naar Eurlings gestuurd waarin hij de technische en financiële haalbaarheid van het rekeningrijden toelicht. Pieper vindt het „onfatsoenlijk” dat Eurlings zelfs niet de moeite heeft genomen te antwoorden.

Pieper is een autoriteit op het gebied van rekeningrijden. Hij kreeg in 2000 van Tineke Netelenbos, de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, de opdracht de mogelijkheden van deze vorm van betaald rijden te onderzoeken. Zijn advies was dat rekeningrijden al in 2006 kon worden ingevoerd.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  16-11-2007  


|

FlitsKaart