Kamer slikt uitstel wetsvoorstel kilometerheffing

 

De Tweede Kamer gaat er alsnog mee akkoord dat het wetsvoorstel over de kilometerheffing pas na het zomerreces komt. Het CDA en de ChristenUnie slikten woensdag hun bezwaren in.

Verkeersminister Camiel Eurlings had beloofd het wetsvoorstel voor het begin van het reces (begin juli) in te dienen. De Raad van State wil zich echter nog buigen over de tarieven en dat kost tijd. Eurlings wil het wetsvoorstel inclusief die tarieven presenteren, zodat automobilisten weten waar ze aan toe zijn. Daarop hadden onder meer de ANWB, werkgeversorganisaties, de autobranche en de milieubeweging aangedrongen.

Eurlings’ eigen partij, het CDA, en de ChristenUnie (CU) reageerden vorige week nog geïrriteerd. CU-Kamerlid Ernst Cramer gaat alsnog schoorvoetend akkoord met de nieuwe vertraging. In april bleek immers al dat de invoering van de heffing, en dan voor vrachtwagens, niet eind 2011 kan beginnen. Cramer waarschuwde nog wel dat de positie van de Kamer wordt bedreigd, omdat „het maatschappelijke middenveld kan dicteren wat hier gebeurt”.

„Jammer, ik ben er niet gelukkig mee”, stelde CDA-collega Sander de Rouwe. Hij vroeg en kreeg een toezegging van onafhankelijk onderzoek naar de vraag of de belastingdruk voor de automobilist niet toeneemt door de invoering van de kilometerheffing. Volgens Eurlings zal aan de zogenoemde lastenneutraliteit niet worden getoornd.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  24-6-2009  


|

FlitsKaart