Kamer vertraagt invoering 130 km

 

Alleen op snelwegen waarbij geen enkele twijfel bestaat over verkeersveiligheidrisico's mag vanaf september 2012 een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur gelden. Een CDA-motie met die strekking werd donderdagavond aangenomen in de Tweede Kamer.

Minister Melanie Schultz (Verkeer, VVD) wilde vanaf die datum op 60 procent van de wegen de nieuwe snelheidsnorm invoeren. Het CDA lag in de persoon van Kamerlid Sander de Rouwe dwars; hij wil dat beoogde aanpassingen aan wegen eerst zijn doorgevoerd, voordat het gaspedaal dieper mag worden ingetrapt.

Aanpassingen
Door de motie van de coalitiepartij moet Schultz haar fasering aanpassen. Zelf denkt ze dat per september 40 procent van de snelwegen naar 130 kan. In de jaren daarna wil ze de gewenste aanpassingen (versneld) doorvoeren om uiteindelijk op haar 60 procent uit te komen.

Schultz zei donderdag dat ze met de motie uit de voeten kan. De entreeborden bij de Nederlandse grens hoeven volgens haar niet afbesteld te worden. Ze wil op die borden de nieuwe snelheidsnorm van maximaal 130 km kenbaar maken en dat kan volgens haar ook als die norm bij 40 procent van de snelwegen geldt.

Spijt
Welke wegen wel of niet onder de nieuwe norm gaan vallen, moet ze nog bestuderen. Schultz heeft geen spijt dat ze aanvankelijk heeft ingezet op een sneller scenario. "Ik sta daar nog steeds achter. Onze wegen zijn veilig."

In een tweede motie, die ook werd aangenomen, vroeg het CDA de snelheidsverhogingen niet door te voeren op plaatsen waar extra maatregelen nodig zijn voor luchtkwaliteit. Die zijn volgens De Rouwe te duur (41,5 miljoen euro). In economisch barre tijden vindt hij dat onverantwoord. In het regeerakkoord is deze kwestie niet tot in detail vastgelegd.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  23-12-2011  


|

FlitsKaart