Kamermeerderheid mort over snelhedenbeleid Peijs



x

DEN HAAG - De fracties van VVD en LPF in de Tweede Kamer willen van minister Peijs (Verkeer) garanties dat op sommige stukken snelweg de maximumsnelheid omhoog gaat van 100 naar 120 kilometer per uur. Anders steunen zij haar voorstel niet om op vier plekken rond Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, tegen het lawaai en de stank, de maximumsnelheid in 2005 te verlagen van 100 tot 80 km.




Het CDA, dat ook aandringt op harder rijden, laat het afhangen van de wil van de minister om haar plannen aan te scherpen of de fractie zo'n motie van VVD en LPF steunt, aldus woordvoerster Spies. Dit bleek woensdag aan de vooravond van een overleg in de Kamer waar Peijs haar snelhedenbeleid verdedigt.



De CDA-bewindsvrouw heeft tien stukken snelweg (A1,A2, A4, A9 en A12) van in totaal 110 kilometer benoemd waar harder mag worden gereden, als dat kan. Onlangs wees de Raad van State haar immers terecht en verwierp de aanleg van spitsstroken langs snelwegen, omdat Europese normen voor luchtkwaliteit daardoor worden overschreden.



"Dat is niet wat wij willen. De toezegging is te mager", aldus LPF-fractiewoordvoerder Hermans, die een motie met VVD-collega Hofstra in petto heeft. CDA-Kamerlid Spies mort erover dat de minister een jaar geleden de Kamer al een soortgelijk haalbaarheidsstudie als nu beloofde. Een meerderheid van CDA, VVD en LPF eiste toen in een motie dat overal 120 km gereden moet kunnen worden. Alleen in de spits of bij slecht weer zou de limiet op 100 of 80 km moeten liggen.



Met de snelheidsbeperking over een lengte van 25 kilometer borduurt Peijs, met staatssecretaris Van Geel (Milieu), voort op een succesvolle proef die sinds 2002 loopt op de A13 bij Rotterdam-Overschie, dwars door een woonwijk. De luchtvervuiling en de geluidsoverlast zijn stukken minder sinds er niet harder mag worden gereden dan 80 km. Van Geel stelde woensdag dat de daarvoor geldende normen nageleefd moeten worden, om de maximumsnelheid elders op te hogen. Van principiƫle bezwaren tegen een maximumsnelheid van 120 km is geen sprake, bezwoer hij.

Bron:  De Telegraaf

Melder: drnomad

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram