Kamermeerderheid steunt plan Rustig Rijden

 

Den Haag, 4 december 2002 - Een ruime kamermeerderheid steunt het initiatief Rustig Rijden van 3VO, Milieudefensie en de Dierenbescherming. CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SP, SGP en de Christen Unie hebben vanmiddag hun handtekening gezet onder het manifest dat de drie organisaties hebben opgesteld. Met de ondertekening geven de politieke partijen aan belang te hechten aan de veiligheid van mens, dier en milieu en durven de discussie over lagere maximumsnelheden aan te gaan. VVD en LPF weigerden te tekenen.

3VO, Milieudefensie en de Dierenbescherming gaven vanmiddag de eerste aanzet voor een discussie over lagere maximumsnelheden in het autoverkeer. De drie organisaties presenteerden hun samenwerkingsverband en deden een dringend beroep op de politiek om het issue weer op de agenda te zetten. 3VO, Milieudefensie en de Dierenbescherming zijn verheugd dat een overgrote meerderheid van de Kamer bereid bleek het manifest te ondertekenen. De (te verwachte) opstelling van de VVD en LPF stelden de organisaties desondanks erg teleur.Achtergrond

Als gevolg van te hard rijden zijn jaarlijks 250 doden en 3000 gewonden te betreuren. In de bebouwde kom worden fietsers, voetgangers en spelende kinderen belemmerd door autoverkeer. Mensen die dicht bij drukke autowegen wonen staan bloot aan ongezonde uitlaatgassen en verkeerslawaai, wat ook de nodige slachtoffers eist. Jaarlijks sterven 2 miljoen vogels, tienduizenden katten en 3000 honden na een aanrijding met een auto.
De organisaties pleiten met het oog op de veiligheid voor mens, dier en milieu voor het verlagen van de maximumsnelheden in de bebouwde kom, provinciale wegen en stadssnelwegen.

 
 
Bron: 3vo
 
  12-5-2002  


|

FlitsKaart