Kamermeerderheid wil puntenrijbewijsx

DEN HAAG - Als minister Peijs van Verkeer blijft weigeren een puntenrijbewijs in te voeren, komt PvdA-kamerlid Dijksma zelf met een wetsvoorstel daartoe. Dat heeft ze woensdag aangekondigd. Het CDA heeft zich eerder voorstander getoond van een puntenrijbewijs. PvdA en CDA hebben samen een Kamermeerderheid.

Een puntenrijbewijs houdt in dat een automobilist strafpunten krijgt voor overtredingen, zoals door rood rijden, de maximumsnelheid negeren of een ongeluk veroorzaken.

Bureaucratie

Bij te veel strafpunten verliest hij zijn rijbewijs. Peijs heeft het idee eerder afgewezen, omdat het puntenrijbewijs tot te veel bureaucratie zou leiden en de veiligheid niet echt zou bevorderen.

Dijksma denkt dat de bezwaren van de minister niet terecht zijn. Ze wijst erop dat Duitsland al jaren een puntenrijbewijs heeft. "Dat hebben ze echt niet voor niets."

De maat vol

Het PvdA-Kamerlid wil met het puntenrijbewijs vooral de notoire verkeersovertreders pakken. "Er zijn nu te veel mensen die de verkeersboetes incalculeren en denken: die betaal ik wel. De maat moet vol zijn."

Dijksma wil Peijs eerst zelf nog de kans geven een puntenrijbewijs toe te zeggen. Maar blijft de bewindsvrouw tijdens een overleg dat de Kamer over twee weken met haar heeft bij haar weigering, dan komt dat initiatiefwetsvoorstel er. Dijksma rekent erop dat ze dat samen met het CDA kan ontwikkelen.

Bron:  Nu.nl

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Flitsservice is van mening dat een puntenrijbewijs niet gewenst is. De overtreders worden al meer dan genoeg gestraft met de opgelegde boetses ter waarde van jaarlijks miljoenen euro's. Een dergelijk puntensysteem werkt in het buitenland wel omdat daar de marges hoger liggen en de pakkans kleiner is. In Nederland zou het slechts een goede oplossing zijn om het fileprobleem aan te pakken omdat erg veel rijbewijzen ingenomen gaan worden. Verder is het niets dan bureaucratie.