Kantelkenteken misleidt trajectcontrole

 

Hardrijders hebben een nieuw wapen gevonden tegen trajectcontroles: het kantelkenteken. Het is een van oorsprong Zweedse vinding, waarmee het nummerbord met één druk op de knop wordt omgeklapt. De camera's van de trajectcontrole flitsen de auto nog wel, maar registreren het achterkenteken niet. Daardoor kan er nooit een bekeuring op de mat vallen.

Het kantelkenteken is in Zweden onder de naam 'foxplate' te koop voor 140 à 145 euro. De vinding was oorspronkelijk bedoeld om kentekenplaten in Scandinavië even snel van sneeuw en modder te ontdoen. Maar notoire hardrijders zien het kantelende kenteken als mogelijkheid om de trajectcamera's te ontduiken. Het systeem is eenvoudig te installeren.

Via een kastje voorin de auto kan met één druk op de knop het kenteken worden omgeklapt en weer teruggeklapt, als de trajectcontrole is gepaseerd. Bestuurders kunnen het foefje ook gebruiken bij stoplichten waar
flitscamera's staan.Een automobilist die anoniem wil blijven heeft het systeem vorige week geïnstalleerd. ,,Het is vooral 's nachts ideaal, als je lekker door wilt rijden. Je moet natuurlijk niet elke dag op dezelfde tijd en plaats je nummerbord omklappen. Dan val je op."
De anonieme bestuurder zegt dat in zijn omgeving 'veel belangstelling' voor het systeem is. Zeker nu justitie heeft aangekondigd het aantal trajectcontroles de komende jaren uit te breiden.

In Nederland zijn 13 trajectcontrolesystemen actief, vooral in de buurt van de grote steden en veelal in beide richtingen. In 2006 werden bijna 1,8 miljoen automobilisten bekeurd op de trajecten.

Landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee gaat 'keihard optreden' tegen bestuurders die hun auto hebben uitgerust met een kantelkenteken. ,,Dit is geen leuk trucje, maar gewoon een misdrijf. Iederen die we betrappen op een wegklappend kenteken, slepen we voor de rechter."

Link: www.foxplate.com

Juridische context:

Artikel 41.
1. Het is verboden:

a. op een motorrijtuig of een aanhangwagen enig teken of middel aan te brengen of te doen aanbrengen met het oogmerk de herkenning, daaronder begrepen de herkenning met behulp van technische voorzieningen, van het ingevolge artikel 40 gevoerde kenteken te bemoeilijken;

 
 
Bron: (o.a.) De Stentor
 
  3-1-2007  


|

FlitsKaart