Kenteken op Segway vanaf half oktober verplicht

 

De Segway mag vanaf 15 oktober alleen nog de openbare weg op als er een kenteken op zit. Wie een zelfbalancerende elektronische step bezit moet die bij de RDW laten keuren, meldt het keuringsinstituut dinsdag. De Segway is sinds 1 juli toegestaan op de openbare weg. Volgens de importeur in Nederland rijden er op dit moment tussen de vijfhonderd en duizend Segways rond.

De Tweede Kamer achtte een kentekenplicht niet nodig, maar het kabinet legde een motie waarin dit was vastgelegd naast zich neer. De kosten van de kentekening van een Segway bedragen 68,50 euro.

De RDW waarschuwt eigenaren hun Segway tijdig te laten keuren, omdat ze moeten worden aangepast aan de wettelijke technische eisen. De Segway heeft bijvoorbeeld nu geen toeter of bel en geen reflectoren. Die moeten worden toegevoegd voordat het voertuig ter keuring wordt aangeboden. Ook moet de eigenaar zorgen dat de kentekenplaat ergens op kan worden gemonteerd.

Een andere eis die is gesteld aan Segway-eigenaren is dat ze een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Voor gebruik op de weg geldt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, op de stoep mag maximaal zes kilometer per uur worden gereden.

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  9-2-2008  


|

FlitsKaart