Kenteken-scanner pakt alles

 

ROTTERDAM - De Nederlandse politie is razend enthousiast over een kentekensysteem waarmee de afgelopen maanden al duizenden drugsrunners, straatracers, gestolen auto's en automobilisten met achterstallige boetes van de weg zijn geplukt.
Dat blijkt uit een proef van vier politiekorpsen met de zogeheten 'automatische kentekenplaatherkenning'. Camera's screenen alle passerende auto's en geven een melding bij iedere automobilist die wat op zijn kerfstok heeft.
Geluk
"Ik word platgebeld door collega's uit heel het land die er gebruik van willen maken", zegt Dick van Leenen van de Rotterdamse verkeerspolitie. "Ons werk heeft niets meer met geluk te maken. We zijn alleen nog maar boeven aan het vangen."
Het project van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid verloopt boven verwachting. De gezamenlijke werkgroep zal dan ook een positief rapport uitbrengen aan de raad van hoofdcommissarissen, waarin wordt gepleit voor landelijke invoering van het systeem. Het korps Amsterdam-Amstelland en het KLPD maken gebruik van de catch-ken, een camera op een driepoot. Bij het zogeheten 'automatic numberplate recognition' (ANPR), waar Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid succesvol gebruik van maken, zijn politieauto's voorzien van een camera die de kentekens van alle passerende auto's registreert.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  11-10-2005  


|

FlitsKaart