Kijk uit met buitenlandse bekeuringen

 

"Begin juni 2009 ontving ik een in het Nederlands gestelde, aangetekende brief van de Polizia Municipale uit Sienna. Ik zou daar vorige zomer een verkeersluwe zone zonder vergunning zijn ingereden. Boete: €135. Hoewel ik toen inderdaad in Sienna was, heb ik nooit een bekeuring op m’n auto aangetroffen. Als ik niet binnen twee maanden betaal, wordt de boete verhoogd naar €240. Moet ik betalen?

Het is inderdaad zo dat landen in de EU stappen ondernemen om elkaars boetes te innen. Maar op dat punt heeft het Nederlandse Centraal Justitieel Incassobureau nog geen afspraken gemaakt met Italië. Uw brief is dan ook niet afkomstig van deze dienst. En het is bijzonder dat politie uit een kleine gemeente in Toscane, buiten de Nederlandse instanties om, een zoektocht gaat houden naar het adres van een Nederlandse automobilist die mogelijk een kleine verkeersovertreding heeft gemaakt.

Het is niet uit te sluiten dat er in Sienna oplichters aan het werk zijn (geweest) die buitenlandse auto’s spotten die een verkeersovertreding maken, de adressen opzoeken en er een dikke nota op officieel ogend papier op laten volgen. Minder argwanende mensen zouden kunnen betalen, omdat ze nu eenmaal ter plaatse zijn geweest.

Italiaanse ambassade

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Nederland adviseert u dan ook niet te betalen, maar eerst contact op te nemen met de Italiaanse ambassade in Den Haag. Daar kan vastgesteld worden of uw bekeuring officieel is.

Overigens: eind 2008 besloot de Europese Commissie tot grensoverschrijdende incasso van buitenlandse verkeersboetes. Dit betekent dat Nederland de bonnen van Nederlanders in het buitenland kan gaan incasseren. Maar daarvoor moeten eerst per land afspraken worden gemaakt. In Nederland voert het Centraal Justitieel Incasso Bureau deze taak uit. De regeling gaat naar verwachting in 2010 in."

Blijkbaar goed oppassen met bekeuringen vanuit Italie dit jaar...

 
 
Bron: www.ad.nl
 
  21-6-2009  


|

FlitsKaart