Kliklijn tegen wegpiraat8798x

SOESTERBERG - Justitie en politie openen de jacht op agressieve automobilisten. Er komt een landelijk meldpunt waar bestuurders het kenteken van roekeloze bestuurders kunnen doorgeven.

Iemand die vaak is gemeld, krijgt een onopvallende videowagen achter zich aan. Wie op heterdaad wordt betrapt, kan niet alleen een boete verwachten, maar ook zijn rijbewijs kwijtraken.

''De maat is vol,'' aldus de landelijke verkeersofficier van justitie. Koos Spee. ''Agressieve bestuurders gaan we in het hele land aanpakken.''

Als de bestuurder na enkele meldingen een videowagen achter zich aan krijgt en vervolgens op agressief rijgedrag wordt betrapt, gaat een proces-verbaal naar de rechter met getuigenverklaringen van eerdere meldingen. Spee: ''Die eerdere meldingen worden ook aan de rechter voorgelegd, als aanvullend bewijs.''

Het landelijke meldpunt is een vervolg op het succesvolle telefonische meldpunt van de politie Limburg-Zuid, dat al sinds december 2001 bestaat. Het heeft al duizenden aangiften ontvangen van slachtoffers van agressieve bestuurders. Mede dankzij hun hulp heeft de politie in Limburg al 222 rijders hoge boetes opgelegd. Ook zijn ze naar het CBR gestuurd om opnieuw rijexamen af te leggen. Van 59 bestuurders werd zelfs het rijbewijs ingevorderd.

Verklaring niet anoniem
Verkeersofficier Spee wil het Limburgse systeem 'professionaliseren'. Via sms of telefoon kunnen slachtoffers eerst een korte verklaring geven. Dat kan niet anoniem, want op een later tijdstip wil justitie de mogelijkheid hebben om een uitgebreidere verklaring op te tekenen.

Spee: ''We moeten het kaf van het koren scheiden. Het mag niet zo zijn dat je een buurman een oor kan aannaaien door zijn kenteken door te bellen.'' Het meldpunt komt waarschijnlijk eerst bij justitie te liggen zolang de politie nog niet over één landelijk computersysteem beschikt.

Veilig Verkeer Nederland juicht het plan toe. De organisatie wil bovendien dat notoire overtreders een agressiecursus moeten volgen bij het CBR.

Bron:  Parool

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram