KLPD roept bellende truckers tot de orde





 

NIJKERK - De politie heeft vrachtwagenchauffeurs opnieuw tot de orde geroepen over ongewenst verkeersgedrag. Het gaat om truckers die niet-handsfree privégesprekken voeren met hun mobieltje, in plaats van met de telefoon 'van de zaak' in de carkit.



Hanneke Brouwer, plaatsvervangend hoofd dienst verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), deelde deze tik zaterdag uit in Nijkerk tijdens de manifestatie Ridders van de Weg. Honderden chauffeurs werden daar onderscheiden voor jarenlang schadevrij rijden.



Brouwer feliciteerde hen, maar herinnerde er tegelijk aan dat de KLPD de laatste tijd scherper let op de vrachtauto in het verkeer. Dat heeft te maken met een onderzoek naar de betrokkenheid van vrachtwagenchauffeurs bij verkeersongevallen.



Duizend bekeuringen

Bij die verscherpte controle zijn deze zomer duizend bekeuringen uitgedeeld. Landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee riep de beroepsgroep daarom vorige maand op zich beter aan de verkeersregels te houden. Volgens hem gebeuren er dagelijks ongevallen, waarbij vaak slachtoffers te betreuren zijn.



De sector reageerde getergd. Transport en Logistiek Nederland (TLN) gaf te kennen dat zij een groot voorstander is van strenge handhaving. Maar dat moest niet gebruikt worden voor foutieve beeldvorming.



Niet-handsfree bellen

Volgens Brouwer betrapt de politie echter nog steeds vrachtwagenchauffeurs op onvoldoende afstand houden en niet-handsfree bellen. „Dat doen automobilisten ook, zult u denken en dat is waar, maar de impact wanneer het met een vrachtauto misgaat, is zo enorm.”



Brouwer toonde overigens ook begrip voor vrachtautochauffeurs. Ze was in de vakantieperiode met een van hen de weg op gegaan. „Je krijgt dan wel eens de indruk dat men geen idee heeft wat die grote jongens voor tijd en ruimte nodig hebben.” Tegelijk waarschuwde ze tegen aaneengesloten colonnes van vrachtauto's bij uitvoegstroken. „Geef de ritser de ruimte.”



Over het bellen met de eigen gsm merkte Brouwer vergoeilijkend op dat dat kan voorkomen, omdat chauffeurs niet met de telefoon van de zaak privé mogen bellen. „Niet handsfree natuurlijk. En misschien nog wel met die opgetrokken knie, leunend tegen het portier. Een relaxed gesprek, maar o zo gevaarlijk.”



Brouwer raadde chauffeurs daarom aan een bescheiden eigen bijdrage aan de werkgever te betalen, om privé te kunnen bellen met de telefoon van de zaak in de carkit. „Dan laat u tenminste uw eigen mobieltje gewoon in de binnenzak zitten.”

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  30-9-2006  


|

FlitsKaart