Km-heffing op de lange baan





 

De invoering van de omstreden kilometerheffing voor vrachtwagens en automobilisten valt voorlopig stil. Ook over de aow-verhoging naar 67 jaar zal waarschijnlijk pas na de verkiezingen verder worden gesproken.

De uitslag van de ANWB-peiling over de kilometerheffing lijkt met de val van het kabinet ineens een stuk minder urgent. In totaal verzamelde de automobielbond 435.000 reacties en de Tweede Kamer wachtte expres op die uitslag voor behandeling van het wetsvoorstel. Die politieke besluitvorming ligt stil.

Of het voorbereidingsteam op het ministerie van Verkeer & Waterstaat ook per direct stopt met het project, kon een woordvoerster van het ministerie dit weekeinde niet zeggen. Het lijkt uitgesloten dat de Tweede Kamer na de val van het kabinet Balkenende IV, over dergelijke uiterst gevoelige onderwerpen nog besluiten neemt. De komende weken bepalen de politieke fracties welke voorstellen van de regering zij als controversieel en dus onbespreekbaar verklaren.

"Ik verwacht niet dat er veel onderwerpen zijn waarover besluitvorming wel doorgaat", zegt VVD-Kamerlid Blok, die deze situatie vaker meemaakte. Officieel geldt dat alleen een Kamermeerderheid iets controversieel verklaart, maar in de praktijk is een flinke minderheid voldoende voor uitstel.

Over de militaire missie in Oeroezgan komt zeker geen besluit. Een Kamermeerderheid liet al eerder weten dat het dit jaar einde oefening is. Bovendien ligt er nog het voorstel om de ontslagvergoeding van iedereen die meer dan 75.000 euro verdient te binden aan maximaal een jaarsalaris.

Onduidelijk is verder wat er met de Voetbalwet gebeurt. Balkenende IV wilde daarmee gebiedsverboden mogelijk maken voor relschoppers. Ook zou de Kamer zich nog buigen over een forse inperking van huwelijksmigratie en het voorstel om Bonaire, St Eustatius en Saba om te vormen tot gemeenten. De Crisis- en Herstelwet mag de uitzondering zijn op alle uitstel, als het aan CDA, PvdA en VVD ligt.

Deze wet met oppeppers voor de economie wacht al maanden op behandeling in de Senaat. "Er liepen ook veel goede dingen. We hoeven niet vier maanden op onze handen te gaan zitten", verklaart fractiesecretaris Dijsselbloem van de PvdA. Maar de SP is niet enthousiast. In de volksgezondheid springt het licht vermoedelijk op rood voor de uitbreiding van marktwerking in de gezondheidszorg.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  22-2-2010  


|

FlitsKaart