Koos Spee: beginnersrijbewijs werkt

 

LELYSTAD - Het beginnersrijbewijs werkt. Dat stelde landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in Lelystad over jonge rijbewijsbezitters.
Volgens hem willen de beginnende automobilisten, meestal jongeren, hun felbegeerde roze papiertje liever niet kwijtraken. Daardoor laten ze het volgens Spee wel uit hun hoofd om drie keer de fout in te gaan. "Door de regeling voor beginnende bestuurders zegt een aantal jongeren volgens mij: Ik heb het rijbewijs nou eenmaal, laat ik het houden."
Het beginnersrijbewijs werd in maart 2002 ingevoerd, nadat was gebleken dat jonge rijbewijsbezitters relatief veel brokken maken en een grotere kans lopen te verongelukken. Daarom gelden er voor hen vijf jaar lang strengere regels dan voor andere automobilisten. Zij krijgen een strafpunt als ze worden aangehouden voor bumperkleven, meer dan dertig kilometer te hard rijden, een alcoholpromillage in het bloed hoger dan 0,2 hebben en het veroorzaken van een ongeval waardoor doden of gewonden vallen. Bij drie veroordelingen voor zware verkeersdelicten raken de beginners hun rijvaardigheidsbewijs kwijt.
Tweeëneenhalf jaar na invoering van het beginnersrijbewijs is er nog geen enkele ingenomen. Spee schat dat er slechts drie of vier mensen met een beginnersrijbewijs zijn die zo'n derde veroordeling te wachten staat. " Dat aantal valt me reuze mee." Volgens hem ligt dat lage aantal niet aan een kleine pakkans, omdat de politie overal veelvuldig controleert.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  26-10-2004  


|

FlitsKaart