Korpschef: stapel verkeersboetes moreel verwerpelijk





 

EINDHOVEN - Korpschef Leon Kuijs van de politie Brabant Zuid-Oost gaat zijn agenten aanspreken als ze weggebruikers ineens bekeuren voor verschillende kleine verkeersovertredingen. In een gesprek met het Eindhovens Dagblad noemt hij de zogeheten stapelbekeuringen donderdag 'moreel verwerpelijk'.



Kuijs doelt op hoge boetes die fietsers bijvoorbeeld kunnen oplopen als ze door rood licht rijden waarna blijkt dat ze geen licht op hun fiets hebben en ze zich niet kunnen identificeren. Hij verwacht ook dat dienders elkaar corrigeren. „We gaan dat bespreekbaar maken want zo leiden we ze niet op. Burgers zitten stijf van schrik in hun auto als ze ineens 500 euro aan boetes krijgen.”



De Raad van Hoofdcommissarissen sloot zich donderdag direct aan bij het standpunt van de Brabantse korpschef. „Bekeuren is geen doel op zich. We verwachten van onze mensen dat ze zich professioneel opstellen”, liet een woordvoerder weten.



Vorige week concludeerde het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap van de Politieacademie dat nieuwe prestatiecontracten met de politie anders moeten worden opgesteld omdat agenten anders mogelijk te druk worden met het uitschrijven van makkelijke bonnen. Dat gaat ten koste van ander politiewerk, aldus het onderzoek naar de effecten van de prestatiesturing.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  15-6-2006  


|

FlitsKaart