Laagvliegers en roodrijders binnenkort niet meer op de bon





 

Laagvliegers en roodrijders hebben vanaf juli weinig meer te vrezen in de politiezone van de Rupelstreek. "Ze zullen nog wel geflitst worden, maar het Antwerpse parket kan ons niet meer garanderen dat er nog iets komt van hun proces verbaal", zegt burgemeester Patrick Marnef van Boom. "We mogen dit jaar maximum 4.500 pv's opmaken en we zitten nu al aan 3.700. Dit is gewoon belachelijk."



Patrick Marnef, burgemeester van Boom en tevens voorzitter van de politiezone Rupelstreek trekt aan de alarmbel. "Omdat het parket over te weinig personeel beschikt, heeft de Antwerpse procureur des konings Bart Van Lijsebeth begin dit jaar aan elke politiezone een quotum opgelegd. Dit jaar mogen we maximum 4.500 pv's opmaken. Schrijven we meer pv's uit dan is de kans groot dat ze geseponeerd worden", zegt Marnef.



"We kunnen nog goeie een maand doorgaan, maar daarna hebben we geen zekerheid meer dat laagvliegers en roodrijders in Boom, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst nog beboet worden. De burgemeesters uit het arrondissement Antwerpen hebben daarover al in een brief aan minister van Justitie Verwilghen hun beklag gemaakt, maar we wachten nog altijd op een antwoord."



"Als verkeersveiligheid voor alle politici een prioriteit is, dan moeten ze daar ook de middelen voor vrijmaken in plaats van grote verklaringen af te leggen. We proberen de mensen in onze politiezone te sensibiliseren om trager te rijden, maar als het repressieve sluitstuk ontbreekt dan mist onze actie elk effect. Als de pv's zonder gevolg geklasseerd worden, is dat bovendien zeer frustrerend voor onze politiemensen."



"De manier waarop de verkeersboetes in ons land worden geïnd, is gewoon oubollig. We moeten naar een administratieve afhandeling of -- zoals in Nederland -- naar een inning via een incassobureau. Daar wordt al lang over gepraat, maar het blijft bij praten. Ik hoop dat mijn noodkreet gehoord wordt nu het nieuwe regeerprogramma voor de komende vier jaar geschreven moet worden."



Niet overal
Niet in alle politiezones wordt een maximum aan pv's opgelegd. "In de tien politiezones in het arrondissement Gent kunnen we alle pv's binnen een redelijke termijn verwerken", zegt Christian Van Hoorebeke van het Gentse politieparket. "Bij ons wordt dus geen maximum opgelegd. We hebben de capaciteit van de politiekorpsen vergeleken met onze capaciteit en voorlopig stelt zich geen probleem."



"Mocht een of andere politiezone plots als gek beginnen flitsen, dan moet de situatie opnieuw bekeken worden. Als de Gentse politie bijvoorbeeld alle flitspalen 24 uur op 24 met een camera zou uitrusten, dan krijgen we dagelijks 3.000 snelheidsovertredingen binnen. Dat is onbegonnen werk. Niet alleen voor ons maar ook voor de politie."



"We mogen ons niet blind staren op cijfers. Onze acties moeten vooral op de overdreven snelheid gericht zijn. De verkeersveiligheid is beter af als je de onverbeterlijke laagvliegers aanpakt, dan dat je systematisch iedereen op de bon zet die tien kilometer te snel rijdt."

 
 
Bron: Het Nieuwsblad
 
  22-5-2003  


|

FlitsKaart