Lachende en huilende snelheidsborden in Vianen





 

VIANEN - Snelheidsmeters die kunnen lachen en huilen? Jawel, ze bestaan. Vanaf maandag in Vianen. Houd je je aan de maximum snelheid, dan zie je een ‘smile’. Rijd je te hard, dan zie je een bedroefd gezicht. Een primeur in Nederland.



’U rijdt te hard’. Automobilisten die weleens te hard rijden kennen die bestraffende mededeling. Veelvuldig te lezen op matrixsnelheidsmeters in woonwijken en snelwegen. Die mededeling vonden ze in Vianen niet zo vriendelijk. Dat bestraffende vingertje wekt alleen maar agressie op, vonden ze op het stadhuis.



“Wij wilden automobilisten die zich aan de maximum snelheid houden juist belonen,” zegt S. Jansen van de afdeling verkeerszaken van de gemeente. En dus wordt je in Vianen beloond met een ‘smile’ als je je goed gedraagt. “Ja, een beetje zoals plakplaatsjes in een schoolschrift.” Maar gedraag je je niet, dan toont het bord, naast de gemeten snelheid, een bedroefd gezicht.



Daarmee is Vianen de eerste Nederlandse gemeente met ‘lachende’ en ‘huilende’ snelheidsmeters. De matrixborden zijn ontwikkeld door Tec Traffic Systems. Volgens H. Koene van het Nieuwegeinse bedrijf moet de lachende en huilende snelheidsmeter gezien worden als ‘een aardigheidje’.



Koene verwacht dan ook niet dat te hard rijdende automobilisten heel erg onder de indruk zullen zijn als ze geconfonteerd worden met een bedroefd gezichtje op een matrixbord. “Vianen is de eerste gemeente met zo’n bord. We hebben dus ook nog niet kunnen meten of het effect heeft, maar het is een leuke gimmick.”



R. Looijen, van het Utrechtse bureau Verkeer onder Controle, is lichtelijk sceptisch over de nieuwe snelheidsmeters. “Zo’n bedroefd gezicht bij een te hoge snelheid verhoogt wellicht de attentiewaarde. Maar als automobilist kun je ook zelf de conclusie trekken dat het niet om te lachen is als je te hard rijdt. Toch is het interessant deze ontwikkeling te volgen. Dat gaan we dan ook zeker doen.”



De nieuwe snelheidsmeter wordt maandag geplaatst aan Het Slyk in Vianen. Daar krijgen automobilisten voortaan een bedroefd gezicht te zien als ze harder rijden dan de daar toegestane snelheid van vijftig kilometer per uur. Belangstelling van andere gemeenten voor de nieuwe borden is er nog niet.


 
 
Bron: Utrechts Nieuwsblad
 
  4-12-2002  


|

FlitsKaart