Landelijke politie geeft geen gehoor

 

De landelijke politie houdt niet van bellers, zo lijkt het. Als de telefoons bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in Zoetermeer en Driebergen rinkelen, worden deze in de meeste gevallen gewoon niet opgenomen.


Van elke tien bellers krijgen er grofweg drie werkelijk iemand aan de lijn. Dat blijkt uit een onderzoek naar de bereikbaarheid van het korps. Die resultaten zijn schokkend omdat dit korps ook de Nationale Recherche huisvest, die de zware misdaad bestrijdt. Verder herbergt het tal van andere diensten, die regionale korpsen moeten helpen met informatie over criminelen, onder meer over vingerafdrukken.

Het korps is niet alleen slecht bereikbaar voor burgers die rechtstreekse nummers van agenten bellen, maar ook voor politiepersoneel zelf, alsook medewerkers van justitie. De landelijke politie scoort daarmee het slechtst van alle korpsen in ons land, en ver onder de norm van de politie.

Deze schrijft voor dat minimaal tachtig procent van de telefoontjes goed moet worden afgehandeld. Bij het KLPD was dat slechts 34 procent. Regionale korpsen doen het vele malen beter, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Zo worden bellers die de Rotterdamse politie willen spreken in 97 procent van de gevallen adequaat te woord gestaan.

Het landelijke korps onderstreept dat het niet gaat om bellers in nood. " Die komen binnen via de speciale 112-centrale." Woordvoerder Frans Zuiderhoek noemt de resultaten "niet heel slecht". "Als je niet gelijk opneemt, scoor je al een onvoldoende. Maar het mag wel beter."

Ook wijst het korps erop dat het landelijke korps een heel andere structuur heeft dan de regionale korpsen, met vestigingen op verschillende plaatsen. Het KLPD heeft het personeel met een jolig "Allo, allo..." in zijn korpsblad opgeroepen voortaan wél te letten op rinkelende telefoons.

Vanaf september schrapt de KLPD al zijn telefoonnummers. Zuiderhoek: " Er komt dan één nummer, waarop iedereen binnenkomt. Wie niet bereikbaar is, krijgt dan een e-mailtje dat hij binnen 24 uur moet terugbellen."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  20-6-2008  


|

FlitsKaart