Leerzame straf wegpiraat


Plegers van ernstige verkeersmisdrijven moeten hun werkstraf verplicht uitvoeren in revalidatiecentra. Dat hebben Reclassering Nederland en justitie afgesproken.

Na de zomer begint een proef in de regio Utrecht-Arnhem, binnen een jaar moet de ‘verkeerswerkstraf’ in heel het land worden ingevoerd. ,,Verkeersdelinquenten moet je confronteren met verkeersslachtoffers. Dat heeft een leerzame werking,’’ zegt algemeen directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland.

Jaarlijks vallen in het verkeer 800 doden en duizenden gewonden. Een deel van de slachtoffers belandt voor langdurig herstel in een van de tientallen Nederlandse revalidatiecentra. De verkeersdelinquenten krijgen meestal een boete opgelegd. In bijna 4500 gevallen bood justitie vorig jaar verkeersdelinquenten een werkstraf aan of legde een rechter deze sanctie op.

De verkeersdelinquenten voeren hun werkstraf nu vaak uit bij zorgcentra, buurthuizen en kinderboerderijen. Reclassering Nederland en justitie willen dat ze voortaan onderhoudswerk doen in revalidatiecentra. ,,Zo zien ze van een afstandje welke gevolgen verkeersmisdragingen kunnen hebben. Het doel is immers dat een taakstraf past bij de aard van het misdrijf,’’ aldus Van Gennip. Volgens hem wordt bij de proef gekeken of taakgestraften ook in direct contact kunnen komen met verkeersslachtoffers.

Bron:  AD

Melder: Mr. Rob