Let op in buitenland!





 

Nederlandse vakantiegangers die met de auto op pad zijn, moeten uitkijken voor strenge verkeerscontroles in het buitenland. Zo is in de grote Duitse steden het milieuvignet verplicht en mogen navigatiesystemen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland geen flitspalen signaleren. En waag het niet om een middelvinger op te steken op de snelweg van onze oosterburen, want ook dat kan een flinke bekeuring opleveren.

De sterke arm der wet is in het buitenland niet mals voor de Nederlander, waarschuwt juridische dienstverlener DAS. "Zelfs al houd je je aan de maximumsnelheid en ben je je van geen kwaad bewust", vertelt Roy Kwant, leidinggevende van de afdeling Buitenland van de verzekeraar. "Er staan forse boetes op het overtreden van de voor de Nederlandse automobilist veelal onbekende verkeersregels."
Augustus en september zijn de drukste maanden voor zijn afdeling, omdat dan de Nederlanders terug zijn van vakantie en de boetes op de deurmat vallen. De komende weken vertrekken 4,1 miljoen mensen naar het buitenland.

Duitsertje pesten

Vooral bij beledigingen in het verkeer worden in Duitsland hoge straffen uitgeschreven. "Duitsertje pesten is taboe", aldus Kwant. "Hier in Nederland schrikken we er niet meer van als er een middelvinger wordt opgestoken, maar in Duitsland kunnen mensen aangifte doen tegen degene die de middelvinger heeft opgestoken. En dan moet je mee voor verhoor en dat kan leiden tot een boete die oploopt tot duizenden euro’s. Geen lekker begin of einde van de vakantie."

Ook is het bij onze oosterburen verplicht om een milieuvignet te hebben om in grote steden als Düsseldorf, Bremen, Hannover, Berlijn, Frankfurt, Stuttgart en München te mogen rijden. Hierop wordt streng gecontroleerd. Als mensen het vignet niet hebben, levert dat gelijk een bekeuring op van 100 euro.
Bij DAS meldden zich vorig jaar ook veel mensen die waren gesnapt in Oostenrijk, Zwitserland of Duitsland met een navigatiesysteem met flitspaalsignalering. "Het zit vaak standaard in het navigatiesysteem dat er gewaarschuwd wordt als de auto bij een flitspaal rijdt", aldus Kwant. "Maar het mag in het buitenland niet. Boetes kunnen oplopen tot een paar honderd euro en de apparatuur zelf wordt in beslag genomen. Vorige zomer hebben we tientallen meldingen hierover binnengekregen. Dat is te voorkomen door de signalering uit te zetten of door software te downloaden waarin de flitspalen niet aangegeven worden."

Italië

In Italië geldt bovendien een verkeersregel die automobilisten verbiedt een bepaald stadsdeel in te rijden, tenzij mensen een ontheffing hebben, bijvoorbeeld omdat ze daar in een hotel zitten. De stadsdelen worden gecontroleerd met camera’s. Toeristen worden hiervoor vaak bekeurd, ook omdat het verbod maar één keer wordt aangegeven. De boetes zijn fors: gemiddeld 250 euro. "Hier geldt dat veel mensen denken dat het wel even snel kan, ze zien toch geen politie. Maar de camera’s registreren en na de vakantie ligt keurig de boete op de mat."

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  7-7-2009  


|

FlitsKaart