Leursebaan: boete drie keer zo hoog1450x

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda wil de boetes voor te hard rijden op de Leursebaan flink opschroeven, naar een verdubbeling tot mogelijk zelfs een verdrievoudiging.

Het OM heeft hierover overleg met de dienst Verkeer van justitie. "Er geldt op de Leursebaan een zeer bijzondere omstandigheid. Drie dodelijke slachtoffers in korte tijd. We onderzoeken de mogelijkheid om af te wijken van de geldende landelijke tarieven", zegt Rutger Jeuken, officier van justitie. "Boetes zijn rekbaar, afwijken kan. We gaan ook na wat de jurisprudentie hier precies over zegt. We moeten een sterke zaak hebben bij de rechter."

Jeuken zegt zeer geschrokken te zijn van een recente snelheidsovertreding, waarbij iemand 133 kilometer per uur reed om elf uur in de ochtend, terwijl op de Leursebaan 60 km geldt. Dat leverde een boete op van 860 euro en vier maanden rijontzegging.

"Er wordt vooral in de avond en nacht hard gereden, maar dus ook overdag. Die snelheid moet en zal eruit gaan. Daar gaan we alles aan doen. Ik kan me voorstellen dat we naar een verdrievoudiging van de bekeuringen gaan. Dat betekent dat iemand die twintig kilometer te hard rijdt in plaats van 108 euro, 324 euro betaalt, en dan bij een eerste overtreding. Dat loopt bij een volgende overtreding in dat jaar verder op."

Jeuken kijkt ook naar de mogelijkheid om onder verkeersborden de verkeersboete aan te kondigen, als afschrikmethode. "Dat gebeurt soms al met parkeerboetes, maar voor zover ik weet nog niet, of zelden met snelheidsovertredingen."

Gisteren zijn op drie kruisingen op de Leursebaan grote, zwart-witte waarschuwingsborden geplaatst, om vooral de jeugd te wijzen op de gevaren op de weg. ’Je wordt toch graag zestig’ en ’Een boom geeft niet mee’. Het verkeershandhavingsteam voert controles uit. De gemeenten Breda en Etten-Leur gaan de komende maanden de infrastructuur aanpakken: verkeersremmers, verhoging van drempels, betere markering en flitspalen. Carola van der Meer van buurtvereniging ’t Vaareind is blij met elke maatregel. "Maar we dringen wel al jaren aan op actie. De route zou ontmoedigd moeten worden."

Bron:  BNdeStem

Melder: Sfinx

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram