Levensreddende arts krijgt prent





 

Verbijsterd staart Glenn Ramyad naar de dikke bekeuring op zijn bureau die herinnert aan zijn spoedbezoek aan mevrouw Van Soest uit Lelystad. Toen hij begin dit jaar werd gealarmeerd dat de bijna 90-jarige dame onwel was geworden, spoedde de huisarts zich naar het verzorgingstehuis om met succes haar leven te redden. In plaats van een pluim voor zijn daadkrachtig handelen kreeg Ramyad een bon van 160 euro wegens foutparkeren.

Als huisarts Glenn Ramyad een zieke oude vrouw te hulp schiet kan hij niet anders dan parkeren op een invalide plaats. Justitie wil de arts niet horen en besluit hem de boete te laten betalen. Zie video.

„Ik kan er met mijn gedachten niet bij”, vertelt de dokter. „Ik heb mijn auto in een levensbedreigende noodsituatie op een invalidenparkeerplaats geparkeerd, omdat alle andere plekken bezet waren.” Toen het leven van mevrouw Van Soest was gered, keerde Ramyad terug naar zijn auto alwaar een handhavingsambtenaar bezig was een bekeuring uit te schrijven. „Ik legde hem het verhaal uit en liet zien dat ik arts ben. Zijn enige reactie was: Niets mee te maken, regels zijn regels. Dien maar een bezwaarschrift in.”

Onthutst maar strijdvaardig besloot de goedwillende hulpverlener beroep aan te tekenen bij de officier van justitie. Ook deze bleek onvermurwbaar en wees het bezwaar af. Vechtend tegen het gevoelsmatige onrecht dat hem, maar ook zijn vakbroeders, wordt aangedaan, ging hij in hoger beroep. „Het vreemde is dat alles schriftelijk wordt afgehandeld en ik dus totaal geen gelegenheid krijg om mijn verhaal persoonlijk te doen”, moppert Ramyad.

Toen ook het hoger beroep werd afgewezen, brak zijn klomp definitief. „Met name omdat boetesancties in mijn ogen een lerende werking zouden moeten hebben. En neem van mij aan: de volgende keer dat ik bij een spoedgeval mijn auto niet kwijt kan, zou ik precies hetzelfde doen.”

Mevrouw Van Soest is een halfjaar na het incident nog altijd dankbaar voor het kordate optreden van haar reddende engel. Parkeerbeheerder Perspectief wijst erop dat alleen de verbalisant en de officier van justitie de mogelijkheid hebben om een bekeuring te seponeren: „Wij vertrouwen op de integriteit van onze verbalisanten als het gaat om het luisteren naar en beoordelen van een persoonlijk verhaal van iemand die het oneens is met een bekeuring”, reageert Anne Bervoets namens de parkeerbeheerorganisatie. „Op dit individuele geval kan ik inhoudelijk niet ingaan, omdat ik de situatie van dat moment niet weet. Maar ik wil wel meegeven dat voor artsen in Lelystad een ontheffing aangevraagd kan worden voor het parkeren op de stoep. Wellicht is dat een uitkomst.”

 
 
Bron: Telegraaf
 
  17-11-2010  


|

FlitsKaart