Levensverwachting daalt door hogere maximumsnelheid

 

Het verhogen van de maximumsnelheid op de A13 bij de Rotterdamse wijk Overschie van tachtig naar honderd kilometer per uur, zorgt voor een dalende levensverwachting van de bewoners in de directe omgeving. Dat concludeert de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) na uitgevoerde metingen, schrijft Trouw dinsdag.

Sinds vorig jaar juli mogen automobilisten op het traject twintig kilometer harder rijden, hierdoor is de stijging van de hoeveelheid stikstofdioxide 2,5 keer hoger dan vooraf door verkeersminister Schultz berekend, zegt DCMR.

Hierdoor daalt de levensverwachting van de 8.500 omwonenden in Overschie, door een verhoogde hoeveelheid uitlaatgassen en roetdeeltjes, met 20 dagen.

Door de verhoging van de snelheid kunnen automobilisten over een afstand van drie kilometer een tijdswinst van 27 seconden behalen, aldus DCMR.

Prijs
Morgen dient een rechtszaak waarin de gemeente Rotterdam, bewonersgroepen en Milieudefensie eisen dat de snelheid weer naar tachtig kilometer per uur terug wordt gebracht.

"De mensen die het dichtst bij de weg wonen, betalen daarvoor de prijs met een verhoogde kans op longemfyseem, kanker of beroertes", zegt campagneleider verkeer bij Milieudefensie, Ivo Stumpe tegen de krant.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  15-10-2013  


|

FlitsKaart