Lichte snelheidsovertreding niet bestraffen1371x

De politie moet minder streng optreden tegen automobilisten die lichte snelheidsovertredingen begaan en de grens voor een flitsbekeuring vaker laten afhangen van omstandigheden.

Daarvoor pleit docent verkeersveiligheid Ron Berkhout van de School voor Hogere Politiekunde in het AD. Volgens Berkhout moeten zaken als het weer, tijdstip, verkeersdrukte, inrichting van de weg en deelname van fietsers en voetgangers een grotere rol spelen in plaats van een strikte handhaving van de maximumsnelheid.

Volgens Berkhout zijn automobilisten vaak vol onbegrip over een dure bon voor een paar kilometer te hard rijden. Het uitdelen van bonnen voor kleine snelheidsoverschrijdingen is daardoor slecht voor het draagvlak en steun voor de politie. Daar komt bij dat hun gedrag door zulke bonnen amper effect heeft op hun rijgedrag.

"Op lange termijn doen boetes voor relatief lichte overtredingen dan misschien meer kwaad dan goed. We zien het vertrouwen in de politie afnemen", aldus Berkhout. Volgens hem worden kleine overtredingen vaak onbewust gemaakt. "Als dat geen risico’s oplevert, kun je dat misschien ook afdoen met een waarschuwing."

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram