Maak een spiegelafstelplaats in zeven stappen1044x

Elke beroepschauffeur is zelf (dus niet de werkgever!) verantwoordelijk voor het juist afstellen van de spiegels. De spiegels juist afstellen kan op een spiegelafstelplaats. Her en der verrijzen deze in het land maar ieder bedrijf kan er ook zelf eentje maken. Hier leest u hoe!

De spiegelafstelplaats is een hulpmiddel dat bestaat uit getekende vakken op bijvoorbeeld een parkeerplaats die de verplichte zichthoeken van de spiegels laten zien. Op deze spiegelafstelplaats stelt de chauffeur de spiegels aan de rechterzijde van de vrachtwagen juist af zodat ongevallen voorkomen kunnen worden.

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft op 25 januari 2007 (bij het ingaan de verplichting van de vooruitkijkspiegel voor nieuwe vrachtauto’s) de eerste spiegelafstelplaats geopend die voldoet aan de nieuwe EU-eisen.

Zelf verantwoordelijk

De spiegelafstelling is individueel bepaald, afhankelijk van de lengte en zithouding en mede gebaseerd op de ervaring van de chauffeur. Een goede afstelling van de spiegels rijdt prettiger en kan letterlijk levens redden. Voor de duidelijkheid: niet de werkgever is verantwoordelijk voor goed afgestelde spiegels, maar de chauffeur zelf, net zoals in een personenauto.

Stappenplan

Bron:  Logistiek.nl

Melder: Scaniafan

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram