Maanden vertraging voor wegenprojecten971x

Een groot aantal wegenprojecten krijgt te maken met maandenlange vertragingen. Dat komt doordat aanvullend onderzoek nodig is naar het effect van het nieuwe asfalt op de luchtkwaliteit.

Minister Camiel Eurlings van Verkeer meldde dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij verwacht dat "het merendeel" van 38 projecten minimaal drie maanden vertraging oploopt.

Aanvullend onderzoek

Het aanvullende onderzoek is noodzakelijk in verband met een uitspraak die de Raad van State in juli deed.

De hoogste bestuursrechter haalde een streep door de verbreding van de A4 tussen Burgerveen en Leiden van de huidige vier naar acht rijbanen. De gevolgen voor de luchtkwaliteit waren volgens de Raad niet goed genoeg doorgerekend.

Projecten

Destijds erkende Eurlings al dat de uitspraak mogelijk vertraging zou kunnen veroorzaken bij tal van andere wegenprojecten.

In totaal gaat het om 38 projecten, waarbij de onderzoeken naar de luchtkwaliteit stil kwamen te liggen in afwachting van nieuwe normen.

Opzet

Eurlings heeft nu een nieuwe opzet bedacht voor de onderzoeken. Die onderzoeksmethode is nu klaar en moet zorgen voor meer zekerheden in de voorspellingen van de luchtkwaliteit in de toekomst, als de wegen zijn aangelegd. Belangrijkste wijziging is de komst van een vast team van onafhankelijke deskundigen.

Dit team gaat alle lopende projecten doorlichten. Eurlings verwacht dat de onderzoekers per project twee weken nodig hebben om een advies op te stellen voor de voortgang.

Het is echter onmogelijk om alle onderzoeken gelijktijdig uit te voeren, en dat verklaart de maandenlange vertragingen.

Tegenslag

Nog meer tegenslag mag overigens niet worden uitgesloten. Eurlings stelt dat hij "met de grootste zorgvuldigheid" te werk is gegaan, maar dat het "niet geheel zeker is" of de Raad van State akkoord gaat met de nieuwe aanpak.
(c) ANP

Bron:  NU.nl

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram