Mailen achter het stuur hard aangepakt





 

Er komt opnieuw een grootscheeps offensief tegen het gebruik van smartphones in het verkeer. Weggebruikers lijken onverbeterlijke overtreders te zijn en sms'en, mailen en whatsappen er nog altijd vrolijk op los, wat vele tientallen dodelijke slachtoffers per jaar kost.

Het afgelopen najaar hield het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN), ook al een campagne om het gebruik te ontmoedigen. Nu wordt een campagne van VVN gecombineerd met intensieve controle van de politie.

"Hoewel de resultaten van deze actie nog niet bekend zijn, hebben we nu al besloten deze dit jaar na de zomer te herhalen. We zullen misschien wat accentverschillen aanbrengen, maar de boodschap blijft onverminderd duidelijk: we tolereren geen smartphone in het verkeer", zegt Jules van de Ven namens het ministerie.

Risico
Dat extra aandacht nodig blijft, blijkt ook uit een nieuw onderzoek. Onervaren automobilisten die tijdens het rijden hun mobieltje gebruiken en namen of telefoonnummers intoetsen, hebben acht keer meer kans bij een ongeluk betrokken te raken. Voor "ervaren" rijders is het risico met 2,5 keer meer eveneens groot. Het pakken van een telefoon tijdens het rijden, leidt tot een zeven keer grotere ongevallenkans bij groentjes in het verkeer, wijst het onderzoek uit. Voor personen die langer rijden is het risico niet hoger.

Ook de politie wordt weer nauw betrokken bij de campagne om sociale media in het verkeer te ontmoedigen. Naar verwachting gebruikt nog steeds de helft van de automobilisten zijn mobieltje achter het stuur. Daarmee lopen ze niet alleen meer kans op een ongeval, maar bovendien een boete van 230 euro als ze gepakt worden.

VVN constateert dat automobilisten bereid zijn hun smartphone te laten liggen tijdens het rijden. "We hebben zakelijke rijders uitgedaagd minimaal een week niet te sms'en en mailen achter het stuur" en dat lukte eigenlijk prima", zegt woordvoerder Cindy Esseling.

"Ruim twee derde (67,9 procent) vond het niet moeilijk het toestel met rust te laten. Desondanks vond een kwart (26,8) het lastig de smartphone te laten liggen. Twee derde (68,8 procent) laat weten dit vol te houden na een week, een kwart (24,1) zegt dit waarschijnlijk te gaan volhouden en 5,4 procent weet nu al zeker dat ze gewoon door zullen gaan met sociale media onder het rijden."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  29-1-2014  


|

FlitsKaart